nieuws

Reinaldahuis: Zorgcentrum van de toekomst

bouwbreed

haarlem – Het nieuwe Reinaldahuis in de Haarlemse Parkwijk waar niets recht is staat model voor toekomstige senioren-zorgcomplexen. De investering van 45 miljoen euro lijkt snel te worden terugverdiend. Het merendeel van de woningen is namelijk al verkocht. Koningin Beatrix opent vandaag dit grootste zorgcentrum van Nederland.

Echtparen van wie een van de partners zware zorg behoeft kunnen hier bij elkaar blijven wonen en de gehele omgeving profiteert van de diverse zorgvoorzieningen. Klinkt als een paradijs voor ouderen en mensen met een zorgvraag die een flink gevulde portemonnee hebben? “Nee, hoor”, meent Marina Mozes van Woonzorg Nederland, marktleider seniorenwoningen verhuur. “Een deel bestaat uit sociale woningbouw.” Volgens Mozes waren de 106 huurwoningen binnen no-time verhuurd, staan er 150 mensen op een wachtlijst en zijn alle koopappartementen verkocht.

Huiselijke sfeer

Het zorgcentrum van 40.000 vierkante meter groot herbergt verder 115 zorgappartementen en dertig ruime eenpersoons verpleegkamers. “Niets is recht in het Reinalda huis, zelfs de ramen niet”, aldus Mozes. “Daardoor ontstaat er een huiselijke sfeer. De vraag die ons vooral bezighield was; hoe zorg je ervoor dat ouderen en zorgbehoevenden integreren en hoe houd je ze geïntegreerd? Hoe houd je ouderen zoveel mogelijk in beweging.”

Met als resultaat, tal van voorzieningen bij elkaar. Het restaurant, de bibliotheek, het internetcafé, de wasserette, de kapper, het fitnesscentrum, en de artsenpraktijk zijn openbaar. Bewoners van seniorenwoningen die op hun kamer willen eten, komen tegen betaling net zo goed voor roomservice in aanmerking.

Projectleider William Rood van Heijmans IBC is trots op het afgeleverde staaltje werk en noemt het Reinaldahuis �bijzonder door haar organische vormgeving�. “Elke dag hebben we er met plezier aan gewerkt”, aldus Rood. “Op een bepaald moment zelfs met 250 man.”

Reageer op dit artikel