nieuws

Proefproces om gratis NEN-norm Centraal Bureau Bouwtoezicht wil overheid dagen

bouwbreed

arnhem – Centraal Bureau Bouwtoezicht (CBB) uit Arnhem overweegt de Staat voor de rechter te slepen in een poging de NEN-normen vrij toegankelijk te krijgen.

Dat heeft directeur Pieter Plass van het driehonderd werknemers tellende bouwkundig adviesbureau bekendgemaakt. Hij spreekt over een “proefproces waar de komende tijd het nodige over te doen zal zijn”.

Bedrijven betalen nu nog voor NEN-normen. Een gemiddelde onderneming kost dat jaarlijks duizenden euro�s. Volgens Plass is het echter onterecht dat geld wordt gevraagd voor de NEN-normen. Voor andere wet- en regelgeving hoeft immers ook niet te worden betaald, is zijn overtuiging. Hij wordt daarin gesteund door geraadpleegde advocaten.

“De overheid is verplicht wetten te publiceren, zodat iedereen daar kennis van kan nemen. Dat staat in de grondwet”, aldus Plass. “Met de NEN-normen gebeurt dat nu niet. De overheid handelt met andere woorden in strijd met de eigen regels.”

Omdat de NEN-normen bindend zijn, vallen ze volgens de CBB-directeur onder de wet- en regelgeving. Het aangekondigde proefproces moet daar helderheid over verschaffen. Mocht de rechter echter concluderen dat de normen geen wet- en regelgeving zijn, brengt dat een andere probleem met zich mee: waarom hebben ondernemingen zich dan jarenlang moeten houden aan de normen en ervoor moeten betalen?

“Ik kan me voorstellen dat bedrijven bij een dergelijke uitspraak de kosten die ze in het verleden hebben gemaakt, zullen verhalen”, aldus Plass.

Hij benadrukt dat het hem uiteindelijk te doen is om een goede, snelle ontsluiting van de NEN-normen. Met de opkomst van internet is dat mogelijk geworden Zijn bedrijf werkt momenteel aan een nieuwe website, waarop onder meer de normen moeten komen te staan. “Maar of de overheid de NEN-normen zelf kosteloos gaat ontsluiten of dat wij dat doen, dat vind ik niet zo belangrijk.”

Plass kaartte de kwestie eerder dit jaar aan bij het ministerie van VROM en BRIS, een online-service waar NEN-normen kunnen worden besteld. Het ministerie vroeg tot 1 juli bedenktijd. Plass heeft echter de indruk gekregen dat de overheid het huidige systeem van NEN-normen niet wenst te veranderen. Eind jaren negentig is daar ook al eens over nagedacht. Ook toen werd besloten alles bij het oude te houden.

“Bij dat standpunt rest ons niets anders dan een rechtszaak”, zegt Plass. “Het is een principezaak, die verder gaat dan de bouw alleen en zelfs gevolgen kan hebben voor Europa. Want daar geldt een soortgelijk systeem.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels