nieuws

Plan overkapping Gaasperdammerweg deugt niet

bouwbreed

De gemeente Amsterdam heeft onlangs een nieuwe stroomlijnvariant gepresenteerd met een overkapping van de Gaasperdammerweg. De Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg (AGG) vindt dat het plan van Amsterdam niet deugt. De Stichting wijst de Amsterdamse variant en alle andere varianten voor de Gaasperdammerweg om de volgende redenenen af: – Het plan gaat slechts uit van een […]

De gemeente Amsterdam heeft onlangs een nieuwe stroomlijnvariant gepresenteerd met een overkapping van de Gaasperdammerweg. De Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg (AGG) vindt dat het plan van Amsterdam niet deugt.

De Stichting wijst de Amsterdamse variant en alle andere varianten voor de Gaasperdammerweg om de volgende redenenen af:

– Het plan gaat slechts uit van een gedeeltelijke overkluizing van de Gaasperdammerweg, dat wil zeggen dat er stukken overkluizing komen van 80 meter, gevolgd door open stukken van 30 meter. Deze gaten in de tunnel zijn nodig vanwege de route gevaarlijke stoffen.

– Bij de overkluisde stukken zou verbetering optreden voor lucht en geluid. Echter, bij de vele open stukken treedt een aanmerkelijke verslechtering op. Een saldering van deze gegevens lijkt ons niet juist en wordt in Europees verband niet wenselijk geacht.

– Voor de berekening van de luchtkwaliteit hanteert de Gemeente Amsterdam lagere achtergrondconcentraties dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld: een zeezoutcorrectie is absoluut niet in overeenstemming met de Europese regelgeving.

– Met de Amsterdamse variant treedt ook een verslechtering op van de externe veiligheid. Het gevaar voor omwonenden neemt dus toe. En dit gevaar neemt verder toe als de Gemeente haar bouwplannen doorzet om onze veel gebruikte groenstroken langs te weg op te offeren voor woningbouw.

De AGG vertegenwoordigt 12 bewonersverenigingen met 25.000 bewoners die – nu al – hinder ondervinden van de Gaasperdammerweg in Amsterdam-Zuidoost.

Lony Wesseling,namens AGG, Amsterdam

lwesseling@wvb.nu

Reageer op dit artikel