nieuws

Passie ontbreekt bij ontwikkelingsplanologie

bouwbreed Premium

utrecht – Publieke partijen die een gebied willen ontwikkelen, moeten meer passie tonen en beter naar elkaar luisteren. Ambtenaren kunnen op het gebied van ontwikkelingsplanologie nog veel leren (minder regels) . Die conclusie vormde de rode draad in de conferentie gebiedsgerichte ontwikkeling in de praktijk.

Dagvoorzitter Herman Sietsma opende de �brainstormsessie� door de nukken van het redelijk jonge fenomeen ontwikkelingsplanologie krachtig samen te vatten. “Het is niet moeilijk voor overheden om dingen tegen te houden, maar des te lastiger om ontwikkelingskracht realiseren blijkt des te moeilijker voor overheden alleen.”

Ontwikkelingsplanologie of te wel een grensoverschrijdend gebied inrichten met een groot aantal partijen gebeurt in Nederland steeds vaker. Neem het Hart van de Heuvelrug waar zeventien overheidspartijen schaken op denkbeeldige vlakken in het Heuvelrugse landschap. Een vorm van gebiedjes uitwisselen. Wordt er daar gebouwd, dan komt er hier een groenstrook voor terug. Het Hart van de Heuvelrug leent zich volgens de aanwezige sprekers prima voor ontwikkelingsplanologie, omdat er in het gebied veel verandert.

De Heuvelrug, grofweg ingesloten door Amersfoort, Soest, De Bilt, Zeist en Leusden en “ooit zo mooi groen was”, is verstedelijkt en versnipperd. “De regio wil investeren in de infrastructuur. Het zat op slot”, verklaarde projectmanager Carolien Schippers. Overheden en private partijen ondertekenden een gezamenlijk streven: het realiseren van een robuuste groene zone met een positieve roodgroen balans als vertrekpunt.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Bij wie leg je de regie en hoe waarborg je de kwaliteit? Planologe Leonie Janssen-Jansen van de universiteit van Amsterdam raakte een teer punt. “Waar moeten we hart voor hebben? We moeten oppassen dat we niet de kwaliteit uit het oog verliezen door eindeloos te onderhandelen.” Ze gelooft wel in ontwikkelingsplanologie, maar niet zonder een duidelijk kader. “Je moet schaarste creëren. Daarvoor zou je het streekplan kunnen gebruiken.”

Irene Klaver verbonden aan de universiteit van Noord Texas ziet met de toename van het aantal belangenpartijen de behoefte groeien om gezamenlijk een strategie te ontwikkelen. Amerika, het land waar in tegenstelling tot Nederland alles lijkt te mogen, tenzij het expliciet niet mag, is wat dat betreft een stuk verder. “De meeste gebiedsinitiatieven liggen daar zelfs bij private partijen”, aldus Klaver.

André Koet voorzitter Rijkspartijenoverleg Hart van de Heuvelrug zette de toon voor het slotdebat; hoe krijg je passie aan de vergadertafel?

“Moeten we niet alle partijen in eerder stadium uitnodigen”, vroeg de ene conferentieganger zich af. “En wanneer moeten we in gesprek met de projectontwikkelaar,” stelde een andere.

Ontwikkelen blijkt nog steeds een project waar eindeloos onderhandelen aan voorafgaat. Praten en vooral langs elkaar heen praten. Daarover is iedereen het nog steeds over eens.

�Ontwikkelen is vooral eindeloos onderhandelen�

Reageer op dit artikel