nieuws

Overheid maakt zich schuldig aan toepassen fout hout

bouwbreed

den haag – Bij veel bouwprojecten van de overheid wordt fout hout toegepast. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie.

De milieuorganisatie nam veertig recente projecten onder de loep. Bij 32 daarvan werd dubieus hout aangetroffen; soms in combinatie met FSC-hout. Slechts acht projecten waren alleen met dit duurzame hout uitgevoerd.

Als het aan Milieudefensie ligt, moeten het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen daarom verplichten alleen nog FSC-gekeurd hout te gebruiken. Ook moet toepassing van dit hout worden vastgelegd in beleid en in aanbestedingsprocedures, aldus de milieuorganisatie.

Het FSC-keurmerk garandeert als enige dat het hout onder goede sociale en milieuomstandigheden is geproduceerd. Al het andere hout is volgens Milieudefensie dubieus, omdat de garantie ontbreekt dat het hout niet illegaal of destructief is gekapt. De onderzoekers troffen wel veel andere keurmerken aan, zoals Keurhout, PEFC, ISO en MTCC. Maar deze merken geven niet de garantie voor duurzaam bosbeheer, zoals FSC.

Campagneleider Anne van Schaik van de milieuorganisatie toont zich geschokt door de uitkomsten van het onderzoek. “Alle uitspraken van de overheid over behoud van bossen en biodiversiteit blijken een wassen neus. Al in 1995 moest al het hout op de Nederlandse markt duurzaam zijn. Elf jaar later blijkt dat de overheid zelfs in eigen projecten hout van dubieuze herkomst gebruikt.”

De veertig onderzochte projecten zijn verspreid over heel Nederland en variëren van remmingwerken en bruggen tot woningbouwprojecten en utiliteitsbouw. Bij de renovatie van het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag trof Milieudefensie Okoumehout aan uit Gabon. Dat hout is niet alleen niet-duurzaam verbouwd; het wordt voor 70 procent illegaal gekapt.

Reageer op dit artikel