nieuws

Noren mikken op hergebruik platforms

bouwbreed

oslo – De betonnen onderstellen van uitgediende offshoreplatforms krijgen in Noorwegen mogelijk een tweede leven in de bruggenbouw. Een concept hiervoor is ontwikkeld. Op het Noorse continentale plat staan ongeveer negentig installaties die de komende 10 tot 30 jaar overbodig worden en op basis van internationale conventies moeten worden verwijderd. Volgens het concept kunnen de […]

oslo – De betonnen onderstellen van uitgediende offshoreplatforms krijgen in Noorwegen mogelijk een tweede leven in de bruggenbouw. Een concept hiervoor is ontwikkeld. Op het Noorse continentale plat staan ongeveer negentig installaties die de komende 10 tot 30 jaar overbodig worden en op basis van internationale conventies moeten worden verwijderd.

Volgens het concept kunnen de onderstellen fungeren als fundament voor bruggen over fjorden, als dragende constructie onder pylonen tussen vrije overspanningen. Bepaalde stalen delen van de �topsides� van de installaties kunnen worden toegepast voor de eigenlijke brugsecties.

Gebrek aan potentiële brugprojecten is er nauwelijks, want veel verkeer over de fjorden is nog afhankelijk van ferries. Volgens de Noorse rijkswaterstaat bedraagt de besparing die met het recyclingsconcept kan worden bereikt voor een brug van 1,5 tot 2 kilometer ruw gerekend rond de 60 miljoen euro.

Reageer op dit artikel