nieuws

Noorwegen herziet energievoorschriften

bouwbreed

oslo – De Noorse regering wil met een relatief drastische herziening van de bouwvoorschriften het energieverbruik voor verwarmingsdoeleinden met 30 procent terugdringen. Dat blijkt uit voorstellen die door het ministerie van gemeentelijke en provinciale zaken op tafel zijn gelegd. De nieuwe eisen gaan in per 1 januari 2007. Met deze plannen vult �Oslo� de ruim […]

oslo – De Noorse regering wil met een relatief drastische herziening van de bouwvoorschriften het energieverbruik voor verwarmingsdoeleinden met 30 procent terugdringen.

Dat blijkt uit voorstellen die door het ministerie van gemeentelijke en provinciale zaken op tafel zijn gelegd. De nieuwe eisen gaan in per 1 januari 2007.

Met deze plannen vult �Oslo� de ruim twee jaar geleden binnen de Europese Unie aanvaarde energiebesparingsrichtlijn voor gebouwen in. Omtrent de concrete aanpak en het ambitieniveau is aan de lidstaten (Noorwegen is geassocieerd lid en volgt de richtlijnen 100 procent) de vrije hand gelaten.

De Noorse invulling, waarvan de haalbaarheid is bevestigd door research, betekent een jaarlijkse besparing van 500 miljoen kilowattuur ofwel het energievebruik van op dit moment zo�n 25.000 woningen, aldus de toelichting van het ministerie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels