nieuws

Noord-Zuidlijn doortrekken tot in Haarlemmermeer

bouwbreed

amsterdam – Om van het initiatief Werkstad A4, een nieuw logistiek centrum rond Schiphol, een succes te maken moet de Amsterdamse Noord-Zuidlijn doorgetrokken worden tot in de Haarlemmermeer.

Dat standpunt viel gisteren te beluisteren op de vastgoedbeurs Provada die voor de tweede keer in de Amsterdamse Rai werd gehouden.

Projectleider Paul Jansen van Werkstad A4, een gezamenlijk plan van onder anderen de gemeente Haarlemmermeer, Noord-Holland, Schiphol, de bloemenveiling Aalsmeer en de Schiphol Area Development Company (SADC), stelde tijdens een miniconferentie belangstellenden op de beurs op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het logistieke hart van Nederland. “Iedereen is er inmiddels van overtuigd dat er in deze regio iets moet gebeuren om de vrachtstromen rond de luchthaven in goede banen te leiden. De plannen voorzien in spoor-, water en vrachtwagenterminals en meerdere bedrijventerreinen en logistieke centra rond de nationale luchthaven. Verder zetten we in op een vrije verbinding tussen vliegveld en bloemenveiling.” Aan een planning durfde Jansen zich niet te wagen. Onder de aanwezigen werd zijn verhaal met enige scepsis ontvangen. “De plannen voor een logistiek centrum zijn al minstens tien jaar oud maar er staat door allerlei regeltjes en betutteling nog geen paal in de grond,” aldus een van hen.

Het was een klacht die elders op de drukbezochte vastgoedbeurs ook te horen was. Regelgeving en onzekerheden over zaken als luchtkwaliteit waren tijdens meerdere borrelsessies onderwerp van gesprek.  Makelaar Cor van Zadelhoff refereerde in zijn openingstoespraak een dag eerder ook al aan de bemoeizucht van overheden. Hij was stomverbaasd dat de vier grote steden het kraken van kantoorpanden niet harder aan willen pakken. Zadelhoff vertelde ook niets te zien in een toezichthouder op de vastgoedbranche, zoals GroenLinks onlangs voorstelde. “De slechte reputatie van de vastgoedwereld moet door de sector zelf worden aangepakt.”

Ander belangrijk onderwerp tijdens conferenties en symposia was de leegstand van kantoren en de mogelijkheden om die om te bouwen tot woningen.

Reageer op dit artikel