nieuws

Nieuw fietspad dicht door kleine rietgans in berm

bouwbreed

ijlst – De kleine rietgans zet een flinke streep door de bruikbaarheid van een nieuw fietspad in de gemeente Wymbritseradiel.

Jaren ijverden inwoners van Blauwhuis en Oudega voor de komst van een fietspad tussen hun dorpen. “Nu blijkt dat de kleine rietgans in de berm van het fietspad zit, mag het pad de helft van het jaar niet worden gebruikt”, meldde wethouder Gerben Gerbrandy van de gemeente gistermiddag.

De kleine rietgans zit ook langs een ander fietspad in de gemeente. Daar mag wel altijd worden gefietst, want dat pad was al aangelegd toen de beschermende regelgeving voor de gans werd ingevoerd. Langs het bestaande fietspad zitten 45.000 kleine rietganzen, langs het nieuwe fietspad door de weilanden 17.000. Van 15 september tot 1 april is het pad gesloten.

Het fietspad, dat 300.000 euro kost, is een kilometer lang. Een bord wijst mensen op het fietsverbod, mocht dat niet helpen dan komt er mogelijk een hek. (anp)

Reageer op dit artikel