nieuws

Moeizaam akkoord nieuw huurbeleid

bouwbreed Premium

den haag – De aangepaste plannen voor een huurtax van minister Dekker (VROM) verdienen niet de schoonheidsprijs. Alsof je met de collectezak rondgaat, vond VVD-partijgenoot en Tweede Kamerlid Pieter Hofstra dinsdag, hoewel hij het wetsvoorstel wel accepteerde.

Ook CDA-collega Bas Jan van Bochove kon alsnog leven met de nieuwste versie. De twee regeringspartijen verzetten zich twee weken geleden nog, samen met onder andere de PvdA, tegen de plannen om de verhuurders van woningen, sociale en commerciële, over één kam te scheren en allen gelijk aan te slaan voor het potje van de huurtoeslag, de vroegere huursubsidie. De bewindsvrouw paste daarop haar plannen aan en die vonden moeizaam genade.

Haar inzet, als onderdeel van het nieuwe huurbeleid, is dat de verhuurders meebetalen aan de huurtoeslag voor minima en andere lagere inkomensgroepen. Dit jaar moet die tax of betaalbaarheidsheffing 150 miljoen euro opleveren, en de volgende jaren (tot 2010) 350 miljoen op jaarbasis.

Private verhuurders krijgen een korting van 35 procent. De daardoor 75 miljoen euro gederfde inkomsten (tot 2010) zullen echter niet ten laste komen van de VROM-begroting, maar van de algemene middelen, bezwoeren Dekker en staatssecretaris Joop Wijn (Financiën). (anp)

Reageer op dit artikel