nieuws

Mobiele hijskraan met meer capaciteit dan verreiker

bouwbreed

den haag – Waar de capaciteit van de verreiker ophoudt kan de kleinste industriekraan van Ormig nog volop verder, vindt PTB transportmiddelen. De leverancier uit Groningen voorziet deze mobiele hijskranen van onder meer een vorkenbord en een laadschop.

De Italiaanse machinebouwer Ormig levert zijn �pick and carry�-kranen standaard met een capaciteit van 10 tot 60 ton en op bestelling met een capaciteit van 80 ton. De kranen zijn vooral in de industrie bekend maar kunnen volgens PTB-adviseur Arjen Zuidersma ook in de bouw worden gebruikt.

Met een draaicirkel van 4,13 meter kan de tientonner volgens hem makkelijk een krappe bouwplaats bedienen. Bijvoorbeeld als verreiker met vorkenbord waarvan de vorken tot 9 meter hoog en 6,5 meter ver komen. De haak van een hijsblok reikt met een volledig uitgeschoven driedelige mast 9,56 meter hoog en volledig gestrekt tot 6,33 meter ver.

In de standaarduitvoering kost de tientonner van Ormig 115.000 euro.

Vaste hijshaak

Een verreiker met een capaciteit van 4,5 ton vergt volgens Zuidersma een investering van 70.000 euro. De kraan komt zonder cabine; één van de opties waarmee PTB de machine uitrust. Andere opties zijn onder meer hulpgieken, een lier met een hijshaak en een lastbeveiliging. Standaard monteert de fabrikant aan de top van de giek een vaste hijshaak. In de machine genereert een viercilinder diesel van Perkins 63 kilowatt bij 2300 toeren. Een transmissie met twee voorwaartse- en twee achterwaartse versnellingen brengt die kracht over op de wielen. PTB levert op bestelling ook een elektrische uitvoering van de tientonner.

Reageer op dit artikel