nieuws

Lichte stijging inflatie

bouwbreed Premium

voorburg – De inflatie loopt licht op. Met een score in mei van 1,3 procent behoort Nederland in Europa nog steeds tot de landen met de geringste geldontwaarding.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert dat producten als bier, dvd�s en bloemen ten opzichte van april iets duurder werden. Groenten en financiële diensten daarentegen zijn goedkoper. De belangrijkste bijdrage aan de inflatie komt van de in prijs gestegen brandstoffen en telefonie. Vorig jaar mei werden beide productgroepen juist goedkoper.

In Nederland wordt de inflatie gemeten op basis van een pakket goederen en diensten, zoals die gemiddeld aangeschaft worden door huishoudens. Eurostat heeft een index ontwikkeld om de nationale inflatiecijfers goed met elkaar te kunnen vergelijken. Op de Europese ranglijst krijgt Nederland de waardering 1,8. Met dat getal presteert ons land duidelijk beter dan het Europese gemiddelde van 2,4 procent. Slechts Finland (1,5 procent) laat een nog beter resultaat zien.

De grootste inflatie in de eurozone is te vinden in Spanje (3,9 procent), Luxemburg (3,5 procent) en Griekenland (3,5 procent). De kampioenen in de Europese Unie zijn te vinden in het voormalige Oostblok. Letland kent een inflatie van 6,1 procent. Slowakije en Estland worstelen met zo�n 4,3 procent geldontwaarding.

In Nederland bevond sinds 1989 de inflatie zich steeds tussen de bandbreedtes van 1,1 en 4,5 procent. Topjaren wat betreft de geldontwaarding zijn 1991 (3,9 procent) en 2001 (4,5 procent).

Reageer op dit artikel