nieuws

Kraken

bouwbreed

Gaarne reageer ik hierdoor op het artikel �Kraken is Robin Hood-romantiek� in Cobouw, 2 juni 2006 (nummer 105). En om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wat een populistisch gewauwel van een partij waarvan je weet aan welke kant ze staan, maar waarvan je toch even iets meer aandacht verwacht voor zo�n […]

Gaarne reageer ik hierdoor op het artikel �Kraken is Robin Hood-romantiek� in Cobouw, 2 juni 2006 (nummer 105). En om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wat een populistisch gewauwel van een partij waarvan je weet aan welke kant ze staan, maar waarvan je toch even iets meer aandacht verwacht voor zo�n belangrijk onderwerp. Zo�n voorbeeld over de ETA is zo belachelijk. Zo redenerend zijn er meer criminelen en terroristen, die in een koop- of huurhuis zitten, dus moeten we kopen en huren ook maar verbieden.

De heren van de VVD-fractie vergeten waarschijnlijk dat �kraken� een niet op zichzelf staande �uitvinding� is, maar juist een reactie op misstanden, die veroorzaakt worden door mensen, die juist de VVD in grote mate in hun achterban heeft: eigenaren van onroerend goed, die op geen enkele wijze interesse hebben in het vullen van dit onroerend goed, maar louter uit zijn op speculatief gewin. Dat gold 40 jaar geleden en dat geldt nog steeds. Maar ja, de VVD is de partij waar het eigendom belangrijker is dan enig sociaal besef.

Het afschilderen van krakers als een zooitje a-socialen en criminelen en daarvoor geen steekhoudende argumenten aanvoeren, maar populistisch enkele �bad-cases� naar voren brengend, een ander verwijtend de cijfers niet te kennen. Ik daag deze VVD-ers uit per ommegaande met cijfers te komen van alle kraakpanden in Den Haag van de afgelopen 40 jaar. De positieve punten en de negatieve punten daarbij noterend. Zal niet gebeuren vrees ik. Zoals zo vaak wordt een probleem niet bij de wortel aangepakt, maar wordt getracht (uit angst dat de VVD bij de volgende verkiezingen ten onder gaat?) nog enkele liberale stokpaardjes binnen te halen. In het gebied waarin ik werkzaam ben (Industrieel Erfgoed) is juist veel bewaard gebleven, doordat mensen, gedwongen door het ontbreken van (betaalbare) werk-, atelier- en woonruimte, leegstaande ruimten kraakten. Deze fabriekspanden, nu vaak monumenten, zouden verdwenen zijn als deze niet ooit gekraakt zouden zijn. Panden uit een tijd, waarin een liberaal, nog stond voor strijdlustig en sociaal. Ach ja, waarschijnlijk moeten we de VVD ook maar op de monumentenlijst zetten.

Reageer op dit artikel