nieuws

Kofferdam stort in Noordzee

bouwbreed Premium

callantsoog – Een deel van een damwandconstructie in zee bij Callantsoog bezweek vorige maand tijdens een storm. De zogeheten kofferdam bestond uit twee parallelle damwanden die waren gestut met gelaste stempels.

In de kofferdam zou Boskalis een gasleiding van 800 meter in de grond leggen. De pijp wordt onderdeel van de nieuwe 235 kilometer lange gasleiding tussen Balgzand en het Engelse Bacton. Boskalis voert het deelproject uit in opdracht van BBL Company, een samenwerking van Gasunie, E.ON Ruhrgas Transport en Fluxys.

“Tijdens de storm van half mei zijn stempels door de golven uit de constructie geslagen”, zegt Gerard de Boer, hoofdopzichter van de opdrachtgever. “Als er eenmaal eentje uit ligt, is er geen houden meer aan.” De damwanden bogen om tot ze tegen elkaar aanlagen of afbraken. De stempels lagen door elkaar in de bouwkuip. Volgens De Boer worden tijdelijke constructies niet berekend op zo�n zware storm.

De leiding zou eigenlijk al op 17 mei worden gelegd, maar vanwege het slechte weer moest het schip schuilen bij Texel. Twee dagen later stortte de kofferdam in en is het schip naar een ander project gevaren. Het duurde nog twee weken, voordat het weer het toeliet om te beginnen met puinruimen. Een aantal damwandplanken moest door duikers onder water worden afgesneden.

Het schip keert half juli terug om de pijp alsnog te leggen. “De binnenkant van de kofferdam moet dan vrij zijn van obstakels en we moeten de achterste 70 meter damwand opnieuw slaan”, zegt De Boer. Dat gaat volgens hem zeker lukken.

Reageer op dit artikel