nieuws

Kamer wil particuliere verhuurders ontzien

bouwbreed Premium

den haag – In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af die particuliere verhuurders wil ontzien bij de nieuwe huurheffing. Na de PvdA hebben ook VVD en LPF bedenkingen bij de plannen van minister Dekker (VROM) om naast de corporaties ook particuliere verhuurders via de heffing te laten meebetalen aan de financiering van de huurtoeslag.

Diverse fracties uitten dinsdagavond tijdens het debat over de nieuwe zogeheten betaalbaarheidsheffing stevige kritiek op de plannen van de minister. Dekker wil dat alle verhuurders via een heffing gaan meebetalen aan de financiering van de huurtoeslag. Volgens de minister is dat terecht aangezien de verhuurders als gevolg van haar nieuwe huurbeleid meer ruimte gaan krijgen om hun inkomsten te verhogen via huurverhogingen. De heffing, die jaarlijks in totaal 250 miljoen euro moet gaan opleveren, geldt alleen niet voor die verhuurders die minder dan 25 woningen in hun bezit hebben.

Bezwaarlijk

Eerder deze week werd al bekend dat de PvdA er niet voor voelt om particuliere verhuurders alsook corporaties die krap bij kas zitten te laten meebetalen. De fractie vindt de heffing op zich al bezwaarlijk omdat een specifieke groep moet gaan meebetalen aan een algemene inkomensmaatregel zoals de huurtoeslag.

Tijdens het debat bleek dat ook regeringsfractie VVD wil dat de particuliere verhuurders buiten de heffing worden gelaten. “Deze wet verdient geen schoonheidsprijs. Gooi die particulieren eruit”, aldus VVD-Kamerlid Pieter Hofstra.

Dekker betoogde dat het juridisch lastig is onderscheid te maken tussen particuliere verhuurders en corporaties. Daarbij constateerde ze dat ze inkomsten waarop ze al gerekend heeft misloopt als de particuliere verhuurders niet bijdragen. Volgens Hofstra valt dat allemaal wel mee: “Het gaat om eenvijfde van de verhuurders, dus 50 miljoen euro.”

Of de particuliere verhuurders worden ontzien zal moeten blijken als de Kamer verder praat met de minister. Het debat werd dinsdag opgeschort omdat de Kamer ook van staatssecretaris Wijn (Financiën) meer tekst en uitleg wil.

Reageer op dit artikel