nieuws

Innovatiegolf slaat nog nauwelijks aan

bouwbreed

rotterdam – Kleine aannemers en medewerkers in de lagere echelons worden nauwelijks geraakt door de huidige innovatiegolf in de bouwnijverheid. Dat vindt directeur-generaal Peter Jägers van de Rijksgebouwendienst.

“Helaas moet ik constateren dat de goede inzichten van de bestuursvoorzitters aan de top nog niet zijn doorgedrongen tot de bouwput. Prijsoverschrijdingen zijn nog steeds de gewoonste zaak van de wereld. Als het beleid van de bazen niet naar beneden toe wordt doorvertaald, geef ik geen cent voor de kansen op vernieuwing”.

Tijdens het debat over het Nieuwe Leiderschap in de Bouw werd vrijdag in Rotterdam geen blad voor de mond genomen. Zelfs de plaats van handeling – de roemrijke fabriek van Van Nelle te Rotterdam – werd op de korrel genomen. Was het door TSM Business School – samen met Arcadis, GTI, Heijmans en Strukton – georganiseerde debat niets meer of minder dan een nieuw type koffierondje?

Op het netvlies van Jägers staat nog steeds het zwartgallige beeld van de bouw in de samenleving twee jaar geleden. Bij zijn aantreden bij de Rijksgebouwendienst viel hem direct op hoe ongemakkelijk opdrachtgevers en bouwers met elkaar omgingen. Ambtenaren kwamen zelfs aan zijn bureau om te vragen of ze met ingenieursorganisatie Onri mochten praten. “Natuurlijk wel. Dat is juist je werk”, reageerde Jägers, hoofd van een organisatie die jaarlijks voor 850 miljoen euro opdrachten in de markt zet.

De topman van de Rijksgebouwendienst constateert dat hij – wat betreft de innovatie – andere taal hoort van bestuursvoorzitters dan van aannemers met laarzen achter in de auto. Hij ziet ook een kloof tussen de topmannen en de medewerkers in het veld. De echte sleutel tot vernieuwing ligt in zijn ogen uiteindelijk bij de opstelling van de opdrachtgevers. Hans Bakker van Twijnstra The Bridge gooide in Rotterdam de knuppel in het hoenderhok met de stelling dat de echte innovatie van buiten de bouw zal moeten komen. “De bouw is een belangrijke kandidaat om hardhandig wakker te worden gemaakt. Precies zoals eerder gebeurde in de fotografie en bij de vliegtuigmaatschappijen die de prijsvechters niet zagen aankomen. Het belangrijkste punt voor de aannemers is nog steeds de oplevering, om zo snel mogelijk naar een ander project te kunnen. Pas op, nieuwkomers zullen de sector komen opschudden”.

Topman Guus Hoefsloot van bouwconcern Heijmans voelt maar ten dele mee met Bakker. De branche is volgens hem bezig met een ongekende omslag. “De bouwmarkt wordt niet langer gedreven door machtsposities. De doorslag geeft voortaan het onderscheidend vermogen. Prachtig, de bouw loopt momenteel leeg. Kan slecht aan mensen komen. Een ideale situatie voor een echte vernieuwing”.

Reageer op dit artikel