nieuws

Ingenieursbureaus pakken meer winst

bouwbreed

den haag – De tien grootste ingenieursbureaus van Nederland hebben vorig jaar samen bijna 60 procent meer winst geboekt. Het totale nettoresultaat van de top kwam uit op 183,7 miljoen euro.

Dat blijkt uit een analyse die Cobouw heeft gemaakt van de jaarcijfers van de grote ingenieursbureaus. Zeven van de tien bureaus wisten in 2005 de winst op te voeren. Daarbij viel vooral Fugro op. Het in bodemonderzoek gespecialiseerde concern slaagde er in de nettowinst bijna te verdubbelen, tot 99,4 miljoen euro. Ook Arcadis maakte een fraaie sprong: de winst klom van 22,2 miljoen euro naar 33,4 miljoen euro.

Drie bedrijven moesten daarentegen een daling van hun resultaat slikken: DHV, Ingenieursbureau Rotterdam en Tauw.

De tien meest vooraanstaande ingenieursbureaus behaalden afgelopen jaar een gezamenlijke omzet van ruim 3,7 miljard euro. Dat is 8 procent meer dan in het jaar ervoor. Ook hier lieten vooral Fugro en Arcadis, de nummers 1 en 2 van de ranglijst, zich gelden. Arcadis won 100 miljoen euro aan omzet, Fugro zelfs 150 miljoen euro.

De kloof tussen de twee aanvoerders en de rest neemt alsmaar verder toe. Bedroeg het verschil in omzet tussen Arcadis en de nummer drie, Grontmij, in 2003 nog dik 300 miljoen, inmiddels is dat gat opgelopen tot bijna 600 miljoen euro.

Ondertussen kruipen DHV en Royal Haskoning steeds dichter bij Grontmij. Het ingenieursbureau uit De Bilt verloor omzet door een afslanking; DHV en Haskoning wisten tegelijk de bedrijfsopbrengsten te verhogen.

Oranjewoud, dat werd overgenomen door Centric KSI en inmiddels is omgevormd tot een beursfonds, staat met een omzet van 178 miljoen euro op de zesde plek, net als vorig jaar.

Directie-voorzitter Gerard Sanderink wil Oranjewoud komende jaren versterken, heeft hij aangegeven. Daarmee lijkt de aanval op de vijfde plek van Haskoning, met een omzet van 223 miljoen euro, te zijn ingezet.

Onderin ontlopen ingenieursbureau Rotterdam, Tauw en Witteveen+Bos elkaar weinig. De bedrijven boekten respectievelijk 90 miljoen, 89 miljoen en 81 miljoen euro omzet. Qua winstgevendheid doen het Rotterdamse ingenieursbureau en Witteveen+Bos het echter aanmerkelijk beter dan Tauw, dat zijn winst naar 0,7 miljoen euro zag dalen.

Met een nettowinstmarge van 10,4 scoort Witteveen+Bos overigens het best van de tien grootste ingenieursbureaus. Fugro doet het met 8,5 procent ook goed. Ingenieursbureau Rotterdam haalt met een winstmarge van 6 procent ook een voldoende, net als Movares (voorheen Holland Railconsult) dat uitkwam op een nettorendement van 5 procent.

Reageer op dit artikel