nieuws

Huberta De-boora baant zich een weg door Haagse bodem

bouwbreed Premium

den haag – Onder de roepnaam De-boora is de tunnelboormachine voor de Hubertustunnel in Den Haag begonnen aan zijn graaftocht. Vóór de naamdag van de beschermheilige Sint Barbara moet hij voor de eerste keer boven komen.

De boor werd dinsdagmiddag ingezegend door een pastoor van de Haagse Sint Liduinaparochie. Volgens goed gebruik werd daarbij een kapelletje met een beeldje van de Sint Barbara onthuld. Zij is de beschermheilige voor mijnbouwers en tunnelboorders. De naamdag van Sint Barbara, 4 december, is een feestdag voor alle tunnelboorders. Menig bouwmanager verlaat dan de bouwplaats met een afgeknipte stropdas, die doorgaans als jachttrofeeën worden gekoesterd door de secretaresses en andere dames van het bouwteam.

Vrouwennaam

Dat een tunnelboormachine een vrouwennaam krijgt is ook al zo�n traditie. Kinderen van een plaatselijke basisschool hadden de winnende naam bedacht.

De volledige naam luidt Gra-vin Huberta De-boora, de roepnaam is De-boora. Vlak voor de inzegening werd de naam onthuld; de woordspelingen behoeven geen toelichting.

Maar het was niet alleen maar traditie en jolijt dinsdagavond. Er werd wel degelijk het startsein gegeven voor het boren, verzekert gemeentelijk projectmanager ir. Paul Jansen. De bentonietscheidingsinstallatie wordt momenteel beproefd, evenals de grout- en de mortelmenginstallatie. Vandaag begint het plaatsen van de eerste blindringen. In totaal worden daar vier van geplaatst. Als de boor een eindje in de grond zit en er voldoende wrijving is, worden ze weer verwijderd, samen met het tijdelijke afzetframe.

Het 1500 meter lange traject kan met de machine die eerder al de tunnel onder het Pannerdens kanaal boorde, betrekkelijk snel worden voltooid. Voor de zekerheid zijn er wel een paar stops voorzien waar duikers voor de boorkop de beitels controleren. Er staan drie van dergelijke inspecties gepland, op locaties met voldoende gronddekking boven de machine en waar eventuele zettingen op maaiveld niet veel kwaad kunnen. Het levert immers extra zettingsrisico op, aangezien de waterdruk deels wordt weggedrukt met lucht.

De verwachting is dat de eerste buis voor 4 december is voltooid. De viering van Barbara�s naamdag krijgt daardoor een extra feestelijk tintje. Janssen heeft in elk geval in zijn agenda genoteerd dat hij die dag een polyester stropdas omdoet en �s morgens niet achteloos een zijden exemplaar pakt uit zijn garderobe.

Reageer op dit artikel