nieuws

Hout kreeg een tweede leven door lamineren

bouwbreed

basel – In Developments in timber engineerings laat Anton Steurer zien wanneer en hoe de ontwikkeling van hout als constructiemateriaal heeft plaatsgevonden. Nog steeds neemt hout een bijzondere plaats in de bouw in en is het niet verdrongen door staal en beton.Geen enkel materiaal heeft constructief een zodanig grote rol gespeeld in de bouwgeschiedenis als hout. De bijzondere eigenschappen maakten het mogelijk hout toe te passen als fundering, constructiemateriaal voor het opgaande werk, gevelbekleding en -invulling en aftimmerwerk. Hout is sterk, relatief licht en makkelijk bewerkbaar. Bovendien is het duurzaam en herbruikbaar.Toch kreeg hout het met de opkomst van beton en staal als concurrerend constructiemateriaal moeilijk in de tweede helft van de 19de eeuw. In de eerste helft van de 20ste eeuw zag het er zelfs even naar uit dat het als constructiemateriaal definitief op een tweede plan zou komen staan. De beperkingen waren inherent aan de beschikbare lengtes en de mogelijkheden tot het maken van verbindingen. Bovendien bleek hout vooral in spantconstructies gevoelig te zijn voor uitknikken.De doorbraak kwam met de komst van goede lijmsoorten, waardoor het mogelijk werd hout gelijmd te lamineren. In combinatie met nieuwe (knoop)verbindingen en technologische ontwikkelingen in de houtindustrie, waardoor allerhande houtzwaartes in verschillende kwaliteiten leverbaar kwamen, was het mogelijk grotere overspanningen te bouwen.Hierdoor werd hout een werkbaar alternatief voor staalconstructies. Met de realisatie van de eerste tot de verbeelding sprekende spantconstructies in de jaren zestig, kreeg het gelamineerde hout ook publiek veel aandacht.

Alternatief

In zijn boek �Developments in timber engineerings� zet Steurer de technische ontwikkelingen in een historische context en illustreert deze met aansprekende voorbeelden. Behalve aandacht voor bovengenoemde onderdelen, gaat Steurer uitvoerig in op bouwconstructies voor woningbouw en brugconstructies.

De focus van de auteur is weliswaar gericht op Zwitserland, maar de onderwerpen zijn universeel. Hierdoor is het boek zeker geschikt voor aannemers, architecten en constructeurs buiten Zwitserland.

�Developments in timber engineerings, the Swiss contribution� van Anton Steurer is uitgegeven door Birkhäuser-Publishers for Architecture, Basel. Adviesprijs: 53,40 euro. ISBN: 3 7643 7163 3.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels