nieuws

Grote bouwers voeren omzet op

bouwbreed Premium

den haag – De tien grootste bouwbedrijven van Nederland hebben vorig jaar 819 miljoen euro aan omzet en ruim 81 miljoen euro aan winst gewonnen.

Dat blijkt uit berekeningen die Cobouw heeft gemaakt op basis van de jaarverslagen van de betrokken ondernemingen.

De tien grootste aannemers boekten in 2005 samen 20,5 miljard euro omzet, 4 procent meer dan het jaar ervoor. De gezamenlijke winst bedroeg 457 miljoen euro, een toename van maar liefst 21 procent.

De bouwtop lijkt zich daarmee te hebben hersteld van 2004. In dat jaar moesten de concerns nog 485 miljoen euro aan omzet en 52 miljoen euro aan winst inleveren. De winstdaling werd toen veroorzaakt door boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in verband met de bouwfraudezaak. De bouwers legden meer dan 100 miljoen euro ten laste van het nettoresultaat.

Grootste bouwer van het land is met 7,4 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten nog altijd de Koninklijke BAM Groep, ook al verloor het concern wel 70 miljoen euro aan omzet. BAM kreeg overigens als enige van de toptien-bedrijven een omzetdaling voor zijn kiezen.

Op gepaste afstand van BAM volgt Volker Wessels met 4,1 miljard euro. Heijmans heeft de derde plek stevig in handen. De Brabanders zetten in 2005 2,8 miljard euro om. TBI lijkt met 1,8 miljard euro voorlopig zeker van de vierde plaats.

Ballast Nedam staat met 1,2 miljard euro omzet vijfde, maar voelt de hete adem in zijn nek van Dura Vermeer. En ook Strukton komt er aan. Het Maarssense concern sloot vorig jaar nog af met 824 miljoen euro, maar kruipt door de recente overnames van Reef Infra en Stork WorkSphere naar boven het miljard.

De toptien wordt gecompleteerd door Van Wijnen, Janssen de Jong en Mourik. In de lijst hoort ook Koop thuis. De Groningers hebben echter hun jaarcijfers nog niet vrijgegeven en ontbreekt daarom. De omzet kan worden geschat op ruim 750 miljoen euro. In dat geval zou Koop de achtste positie innemen.

De tien grootste bouwers schreven vorig jaar allemaal in de zwarte cijfers. Slechts twee van hen – TBI en Van Wijnen – zagen het nettoresultaat teruglopen. Met een winstmarge van 4,4 procent rendeerde Strukton het best. Ook Janssen Jong deed het met een nettomarge van 4 procent uitstekend. Volker Wessels en TBI vielen met een marge van respectievelijk 1,6 procent en 1,4 procent wat uit de toon.

Reageer op dit artikel