nieuws

Fors hogere boetes voor illegale kartels

bouwbreed Premium

brussel – Europees Commissaris Neelie Kroes (concurrentie) kan over ruim twee maanden fiks hogere boetes opleggen als bedrijven een illegaal kartel vormen of op andere manier de concurrentie bederven. De Europese Commissie heeft dat woensdag besloten. Tot dusver mocht de boete hooguit 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf bedragen. Dat gaat naar 30 […]

brussel – Europees Commissaris Neelie Kroes (concurrentie) kan over ruim twee maanden fiks hogere boetes opleggen als bedrijven een illegaal kartel vormen of op andere manier de concurrentie bederven.

De Europese Commissie heeft dat woensdag besloten. Tot dusver mocht de boete hooguit 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf bedragen. Dat gaat naar 30 procent, vermenigvuldigd met het aantal jaren dat het misbruik van de concurrentiepositie plaatshad. Bedrijven die toetreden tot een kartel moeten rekenen op een extra boete van minstens 15 à 25 procent van hun jaaromzet. De boetes bij herhaling gaat ook omhoog. Kroes verwacht dat bedrijven nu wel twee keer nadenken voordat ze prijsafspraken maken of een kartel vormen.

Reageer op dit artikel