nieuws

Fietsers werpen smet op prestige van Zuidas

bouwbreed Premium

amsterdam – World Trade Center maakt zich als huidige bewoner zorgen over de kwaliteit van de openbare ruimte na oplevering van Zuidas-Dok. Dat bleek gisteren in Amsterdam tijdens een congres van Nederlands Vastgoed Instituut.

Bij het WTC is de vrees ingeslopen dat fietsers de aanblik van de prestigieuze Zuidas sterk zullen verslechteren. De huidige ondergrondse parkeerplekken worden in ieder geval weinig benut. “We studeren uitgebreid op het probleem van de fietsers”, zegt kwartiermaker Jan Doets van de Zuidas. “De verantwoordelijkheid ligt straks zowel bij de publiek-private partijen als bij de Nederlandse Spoorwegen, die beleid ontwikkelen voor de uitgangen van de stations. We zullen voor de open ruimte kiezen voor een eigen organisatie, die ook het gras zal maaien”.

Jan Doets signaleert wat de Zuidas betreft toenemende dynamiek. Dankzij wijzigingen van de plannen heeft 80 procent van de woningen uitzicht op een parkachtige omgeving.

De raming van het aantal in- en uitstappers op het nieuwe internationale station is bijgesteld tot dagelijks 220.000. “Dat betekent 40 miljoen bezoekers, ongeveer net zo veel mensen als Schiphol jaarlijks op bezoek krijgt. Ook al kun je het soort bezoeker niet helemaal vergelijken, met zo�n stroom mensen is heel wat te doen”.

De voorspelde toename betekent binnen vijftien jaar een vertienvoudiging van het aantal treinpassanten.

Binnen een krapbemeten schema ligt de voortgang van het project Zuidas volgens Doets uitstekend op koers. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het ondernemersplan.

In september nemen het kabinet en het college van Amsterdam een besluit. Voor oktober staat de eerste vastgoedveiling geprogrammeerd. Als in november de Tweede Kamer en de Amsterdamse gemeenteraad groen licht geven, kan in december – onder vijf al aangewezen private partijen – de veiling beginnen van de aandelen Zuidas-Dok.

“De veiling in oktober is de proof of de pudding. Zijn er voldoende klanten? Willen ze de prijs betalen die wij goed achten? De reacties zijn uiterst bemoedigend”, stelt Doets.

Projectleider Zuidas van ABN Amro Douglas Grobbe is razend enthousiast over nu al Nederlands duurste kantorenlocatie. “Hoe vaak krijg je als bank de kans mee te bouwen aan een stuk van de stad? ABN Amro doet alleen al mee omdat we leuke buren willen”.

Risicomanagement

Grobbe ziet grote voordelen in wijze waarop in een vroeg stadium private partijen betrokken worden bij het project. Banken zijn immers risicomanagers bij uitstek? Voor Grobbe vormt voor Zuidas een goede marketing de sleutel tot het succes.

Van de Amsterdamse marktaanpak heeft hij niet zo�n hoge pet op. Nederland presteert in zijn ogen op het terrein ook maar matig. Daarom heeft de bank samen met Ernst & Young een groot promotieplan ontwikkeld. “Wij van ABN Amro zijn waanzinnige promotors. Met Zuidas moeten we ons niet als een struisvogel verstoppen”.

Het congres over Zuidas gaf gisteren in de RAI de aftrap voor de driedaagse vastgoedbeurs Provada.

Reageer op dit artikel