nieuws

Experiment met zelfreinigende berm

bouwbreed

den haag – Rijkswaterstaat en de combinatie Tauw/Reef Infra starten woensdag met de proef, �Rijksweg Sawa�, een zogenoemde �zelfreinigende berm�. In een waterdicht bassin zal worden onderzocht hoe licht verontreinigde baggerspecie zich op natuurlijke wijze laat reinigen. De proef wordt aangelegd in de westelijke lus van afrit S114 van de A10 bij Zeeburg. Het experiment […]

den haag – Rijkswaterstaat en de combinatie Tauw/Reef Infra starten woensdag met de proef, �Rijksweg Sawa�, een zogenoemde �zelfreinigende berm�.

In een waterdicht bassin zal worden onderzocht hoe licht verontreinigde baggerspecie zich op natuurlijke wijze laat reinigen. De proef wordt aangelegd in de westelijke lus van afrit S114 van de A10 bij Zeeburg. Het experiment is onderdeel van het innovatieprogramma �Wegen naar de Toekomst� van Rijkswaterstaat. Daarmee zoekt de dienst naar mogelijkheden om wegen voor meer doeleinden te gebruiken dan vervoer alleen. “Zo kan de snelweg van de toekomst een rol spelen bij het reinigen van baggerspecie”, aldus Rijkswaterstaat in een verklaring.

Bij de �zelfreinigende berm� wordt lichtverontreinigde baggerspecie in de berm van de snelweg aangebracht. Het reinigen gebeurt op natuurlijke wijze door gebruik te maken van bestaande technieken en langs de snelweg aanwezige materialen, zoals strooizout, bermmaaisel, regenwater en zon. Natuurlijke processen, zonlicht, strooizout en afstromend regenwater zorgen ervoor dat verontreinigingen en zware metalen worden uitgespoeld. Het �belaste water� wordt daarna afgevoerd naar een bermmaaiselfilter. In dit bermmaaisel worden vervolgens de metalen vastgelegd waarna het gezuiverde water in de bodem of op het oppervlaktewater kan weglopen.

Reageer op dit artikel