nieuws

Europese bouw veert op tot 1342 miljard euro

bouwbreed

amsterdam – De bouwproductie in de landen van Euroconstruct stijgt naar 1342 miljard euro in 2008. Vorig jaar haalden de aannemers 78 miljard minder uit de markt.

Op het halfjaarlijkse congres van Euroconstruct – dit keer onder de hoede van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid te Amsterdam – heerste optimisme over het aantrekken van de conjunctuur. Uit de negentien landen waarvan de bouwtrends haarscherp worden geanalyseerd, kwamen overwegend positieve berichten. Ook al tekent zich in landen als België, Frankrijk en Portugal stagnatie af.

Directeur Taco van Hoek van het EIB signaleerde fijntjes dat in Europa al sinds 2003 geleidelijk de werkloosheid afneemt. Hij voorziet tot 2008 jaarlijks 2 procent groei van het bruto binnenlands product, ook al blijven rente, wisselkoersen en olie onzekere factoren. De dalende werkloosheid geeft een impuls aan de huizenmarkt.

“Als je naar groei van de bouw kijkt, kun je serieus de vraag stellen waarom de algehele conjunctuur achterblijft. De oorzaak ligt bij het budgetgestuurde beleid van de overheden”, stelt Van Hoek.

In 2005 verzette de aannemerij in West-Europa werk ter waarde van 1213 miljard euro. De helft van het geld werd verdiend in de woningbouw. Nieuwbouw en renovatie houden elkaar in evenwicht. Het aandeel van de grond-, wegen- en waterbouw bedraagt 20 procent. Het segment gebouwen die niet voor bewoning bestemd zijn (van kantoren en fabrieken tot ziekenhuizen) bestrijkt 30 procent van de productie, waarvan 13 procentpunt renovatie.

In Oost-Europa is de krachtenverhouding geheel anders. De gww beslaat dankzij de inspanningen de infrastructuur op orde te brengen 34 procent. De niet-woongebouwen maken 41 procent van de omzet uit. Woningbouw (17 procent) en woningrenovatie (8 procent) steken maar mager af bij het Westen.

Euroconstruct voorziet voor Nederland een groei van de bouwproductie van 64,5 miljard euro in 2005 tot 70,4 miljard euro in 2008. Voor 2007 en 2008 zit respectievelijk 67,1 en 69,0 miljard euro in de pijplijn.

Na drie jaren van flinke groei wacht België dit jaar 0,5 procent krimp (28,2 miljard euro). In 2008 trekt de bouw weer met 0,8 procent aan. Duitsland pakt in 2006 na jaren van neergang de draad weer op. Dit jaar wordt gerekend op een groei van 1,2 procent tot 200,8 miljard euro. In 2007 en 2008 blijven de oosterburen 0,9 en 1,8 procent in de plus.

Groot-Brittannië incasseerde vorig jaar een lichte terugslag tot een omzet van 189,9 miljard euro. Geleidelijk groeit de bouwproductie van de Britten tot 205,3 miljard euro in 2008. Met die prestatie passeert Groot-Brittannië over twee jaar Duitsland als grootste bouwmarkt van Europa.

Reageer op dit artikel