nieuws

Draadloos io-homecontrol automatiseert woningfuncties

bouwbreed

den haag – Geen nieuwe standaard voor domotica maar een open protocol voor iedereen die woningfuncties wil automatiseren. Zo noemt marketingmanager Rob Tuinstra van Somfy het draadloze besturingssysteem io-homecontrol. De specialist in aandrijvingen voor zonweringen en rolluiken brengt het radiografische systeem binnenkort met Honeywell, Velux en Hörmann in diverse producten op de markt.

Somfy nam in 2005 met thermostaatfabrikant Honeywell en dakraamproducent Velux het initiatief voor io-homecontrol. Garagedeur-specialist Hörmann kwam er dit jaar bij. De afkorting io staat voor inter operable wat vrij vertaald neerkomt op �door elkaar te gebruiken�.

De fabrikanten willen met de radiografische besturing het bedieningsgemak van hun producten vergroten. Anders dan bij domotica hoeft er geen centrale besturing en infrastructuur voor aangelegd maar volstaat één afstandsbediening om de verschillende producten te besturen, legt Tuinstra uit; de benodigde techniek is in of bij de producten verwerkt. De zender gebruikt frequenties tussen 25 en 1000 megahertz en genereert een vermogen tot 500 milliwatt.

De draadloze afstandsbediening biedt twintig kanalen waarbij elk kanaal verschillende functies kan uitvoeren. De zender verstuurt een commando in de vorm van een code naar bijvoorbeeld een zonnescherm; de ontvanger is op die code ingesteld. Een ontvanger reageert niet op een andere afstandsbediening.

De gebruiker kan zijn afstandsbediening ook programmeren met scenario�s of draaiboeken zodat een druk op een knop een reeks opeenvolgende handelingen in gang zet. Zo moet het op termijn mogelijk zijn om bij het verlaten van de woning met de afstandsbediening onder meer de buitendeuren op slot te doen en tegelijk het licht uit te doen en de gaskraan te sluiten.

De afstandsbediening bevestigt zelf of bepaalde commando�s juist zijn uitgevoerd. Een groen lichtsignaal geeft aan dat de actie naar behoren is uitgevoerd; een eventueel rood lichtsignaal waarschuwt als de actie niet is geslaagd omdat bijvoorbeeld een rolluik is vastgelopen. Tuinstra benadrukt verder de stap-voor-stap mogelijkheden met io-homecontrol.

Uitbreiding achteraf met andere aan te sturen toepassingen vormt geen enkel probleem. Die handelingen kunnen ook automatisch in gang worden gezet. Tuinstra illustreert die mogelijkheden met een zonnescherm. Aangesloten op een sensor gaat dat automatisch op en neer wanneer de zon daar aanleiding toe geeft. Met een extra windmeter haalt het scherm zichzelf op wanneer het door een opkomende storm van de gevel dreigt te worden geblazen.

Hoe eenvoudig ook: deze installatie legt de basis voor huisautomatisering, vindt Tuinstra. Steeds meer fabrikanten zullen naar zijn verwachting producten leveren die met io-homecontrol worden bestuurd. Producenten die daarvoor interesse hebben moeten zich melden bij de organisatie van Io-homecontrol. Wanneer die de gegadigde toelaat tot het systeem kan de fabrikant de benodigde componenten installeren. Velux bracht als eerste in 2005 een dakraam met techniek volgens io-homecontrol op de markt. De andere deelnemers aan het open protocol volgen naar verwacht in 2007.

Reageer op dit artikel