nieuws

Derde poging van duinboring gelukt

bouwbreed

balgzand – Bij de derde poging, lukte het gisteren na een jaar om een gasleiding onder de duinen bij Callantsoog door te trekken. De duinkruising is onderdeel van een nieuwe 235 kilometer lange gasleiding tussen het Noord-Hollandse Balgzand en het Britse Bacton.

Bij twee eerdere pogingen vorig jaar kwam de gasleiding na 200 en 300 meter vast te zitten. De derde boring verliep wel gisterochtend voorspoedig. De 500 meter lange leiding werd er in één keer ingetrokken, met een snelheid van 150 meter per uur.

Visser & Smit Hanab voert de 500 meter lange duinkruising uit met een horizontaal gestuurde boring. Daarbij boort een 10 centimeter dikke lans het tracé eerst voor. Daarna vergroot een ruimer het gat tot het de gewenste diameter van 91 centimeter heeft. De steunvloeistof bentoniet houdt het gat open.

“De boring zelf was nooit een probleem. Het ging pas mis, als we de buis door het gat wilde trekken”, zegt Gerard de Boer. Hij is hoofdopzichter van opdrachtgever BBL Company, een samenwerking van Gasunie, E.ON Ruhrgas Transport en Fluxys.

Vanwege de verschillende aanpassingen die zijn doorgevoerd, is hij overtuigd dat de derde poging nu wel gaat lukken.

Zo is de machine,die de buis door het gat trekt, verzwaard van 150 naar 250 ton. Ook de buis is verzwaard. De Boer: “Omdat de pijp te licht was, dreef hij op in het bentoniet. Dat veroorzaakte te hoge wrijvingen.”

Daarnaast is het tracé aangepast. Het nieuwe tracé ligt 20 meter noordelijker en is 40 meter korter dan de vorige twee boringen. “De vorige boringen bestonden uit rechte stukken met een aantal hoeken erin”, zegt De Boer. “Nu hebben we het hele tracé uitgevoerd als een bocht met een straal van 1400 meter. De krachten en spanningen zijn daardoor overal gelijk.”

De twee oude boorschachten blijven gevuld met bentoniet achter in de duinen. De Boer: “We hebben de uiteinden afgeplugd met een waterdichte stop om het zeewater buiten te houden.”

De gasleiding onder de duinen verbindt het compressorstation in Anna Paulowna met het aansluitpunt op zee. Daar zijn de werkzaamheden enkele weken vertraagd nadat vorige maand de damwandconstructie tijdens een storm instortte.

Volgens de laatste planning gaat vanaf 1 december 2006 het gas door de Balgzand Bacton Leiding (BBL) stromen naar de gasterminal in Engeland. De nieuwe gasverbinding kost in totaal 500 miljoen euro en kan 16 miljard kubieke meter per jaar transporteren.

Reageer op dit artikel