nieuws

Dekker wijst ontkoppeling grond en bouwrecht af

bouwbreed

den haag – Minister Dekker (VROM) wijst een ontkoppeling van het grondeigendom en ontwikkelingsrecht definitief af.

Volgens de minister leidt ontkoppeling niet aantoonbaar tot een betere prijs-kwaliteitsverhouding van woningen en botst een afschaffing van het zelfrealisatierecht met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Dekker heeft vrijdag de resultaten van haar onderzoeken naar de mogelijkheden van ontkoppeling van grondeigendom en ontwikkelingsrecht naar de Tweede Kamer gestuurd. De Kamer had op initiatief van PvdA�er Adri Duivesteijn om dat onderzoek gevraagd.

Duivesteijn, tegenwoordig wethouder in Almere, is van mening dat met name de grote ontwikkelaars en aannemers te veel macht hebben op bouwlocaties. Door de sterke grondposities van de ontwikkelaars staan de gemeenten zwak en is de aspirant-koper de dupe omdat de prijs-kwaliteitsverhouding zoek is.

Dekker voelt zich echter op basis van haar onderzoeken gesterkt in haar opvatting dat het recht om zelf grond te ontwikkelen geen nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van de plannen en woningen. De minister erkent dat bij woningbouwplannen waar ontwikkelaars het voor het zeggen hebben doorgaans wat minder ruimte voor groenvoorzieningen en tuinen is, maar stelt dat bewoners met de woningen zelf niet slechter af zijn.

Dekker meent dat gemeenten voldoende instrumenten hebben om zich te weren tegen projectontwikkelaars, onder andere via het bestemmingsplan.

Reageer op dit artikel