nieuws

Computer weet wel raad met ellipsvormige constructie Digitale waarborg maatvoering

bouwbreed

lemmer – Voor een ellipsvormig appartementencomplex in Lemmer is een totaal in prefab uit te voeren fundering geplaatst. Dat was geen sinecure, maar de IJB-Groep maakte er met behulp van geo-metingen een maatpak van.

Momenteel wordt de bovenbouw van de appartementen gerealiseerd. Alleen op foto�s is nog te zien hoe de op het oog simpele constructie eruit ziet. Desondanks kostte het adjunct-directeur ing. J. Blaauboer en zijn collega�s hoofdbrekens om de prefab poeren precies te laten aansluiten op de bovenliggende kolommen.

“Onze geo-meetdienst heeft met haar station continu gemeten om de kolomstekken op precies de goede plaats te krijgen. Dat lijkt overdreven, maar we hebben er goed aan gedaan”, licht Blaauboer toe. De werkvoorbereiding bij deze fundering heeft volgens hem vele malen langer geduurd dan de aanleg op de bouwplaats.

Die aanleg was in drie dagen gepiept. Een prefab fundering leende zich uitstekend voor de bouw van dit appartementencomplex vlakbij het IJsselmeer. De split-level van de appartementen is volgens Blaauboer geschikt om hoogteverschillen met prefab elementen te overbruggen. “Met in het werk storten is dat een stuk lastiger.”

Aanvankelijk was het project namelijk geëngineerd voor een in het werk gestorte draagconstructie.

Omdat de aannemer daarvoor te weinig tijd had, werd in overleg met IJB-groep en constructeur gekozen voor een prefab fundering. Daarop moesten de berekeningen worden aangepast. “In negen van de tien gevallen wordt een berekening gemaakt voor een in het werk gestorte constructie, terwijl bij sommige projecten beter prefab elementen kunnen worden toegepast”, ervaart Blaauboer. “Jammer van het dubbele werk. In dit geval was de constructeur te laat bij het project betrokken.

De prefab fundering bestaat uit een voorgevelbalk waarop de gemetselde muren rusten en hoofddraagbalken met halverwege poeren voor de fundering van de kolommen. De voorgevelbalk bestaat uit rechte elementen, maar door de neuslengte aan te passen konden ze in een ellipsvorm worden gelegd. De hoofddraagbalken steunen af op de voorgevelbalk.

In eerste instantie is de voorgevelbalk geproduceerd, waarna alle poeren zijn gesteld. Daarna werden de hoofddraagbalken gelegd en konden de systeemvloeren erop worden gemonteerd. Vervolgens werden de prefab kolommen op de poeren gemonteerd en kon de aannemer verder met de verdiepingvloeren.

In de poeren zijn twee uitsparingen gemaakt om de hoofddraagbalk te bevestigen. Dankzij het digitale tijdperk konden de locaties van de stekken voor de aansluiting van de kolommen met uiterste precisie worden bepaald.

De digitale ontwerpsoftware was zeer belangrijk voor het leggen van de ellipsvormige voorgevelbalk. “Je hebt te maken met hoekverdraaiingen van zeker 30 graden die in een digitale werkomgeving heel makkelijk kunnen worden opgevangen. Dankzij de digitale uitwisseling van tekeningen tussen de werkvoorbereiding en de productie en met de constructeur konden we de maatvoering waarborgen. Achter de traditionele tekentafel was ons bureau hier niet aan begonnen”, zegt Blaauboer ironisch.

Reageer op dit artikel