nieuws

Britten hergebruiken oude gipsplaten

bouwbreed

den haag – Afgedankte gipsplaten krijgen in het Verenigd Koninkrijk een nieuw leven in gietmallen voor de metaal- en de keramische industrie. De Britse onderzoeksorganisatie CERAM vermaalt de gipsplaten tot grondstoffen waaruit de mallen worden gemaakt. Dat gebeurt volgens een bestaand en gepatenteerd proces. Zodra de experimenten in het laboratorium met goed gevolg zijn afgerond […]

den haag – Afgedankte gipsplaten krijgen in het Verenigd Koninkrijk een nieuw leven in gietmallen voor de metaal- en de keramische industrie. De Britse onderzoeksorganisatie CERAM vermaalt de gipsplaten tot grondstoffen waaruit de mallen worden gemaakt. Dat gebeurt volgens een bestaand en gepatenteerd proces. Zodra de experimenten in het laboratorium met goed gevolg zijn afgerond zet CERAM de proeven voort op industriële schaal. De universiteit van Coventry verwerkt gesloopte gipsplaten en minerale afvalstoffen in nieuwe cementmengsels. De universiteit doet al langer onderzoek naar de herverwerking van industriële afval- en reststoffen. Enkele geslaagde proeven vonden inmiddels praktische toepassingen.

De vermalen gipsplaten worden met gipsafval opnieuw gebruikt als wegfunderingen.

Reageer op dit artikel