nieuws

Branche wil maatregelen tegen zwaar werk

bouwbreed

den haag – Een groot deel van de bouwsector schreeuwt om maatregelen tegen de zwaarte van het werk. Het fysiek zware werk is een belangrijke reden waarom bouwvakkers ziek thuis blijven zitten.

Dat zijn een paar conclusies uit de Arbobalans 2005 die is gepresenteerd door staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken). Voor het jaarlijks overzicht van de arbeidsomstandigheden in Nederland is gebruikgemaakt van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken is uitgevoerd door TNO, CBS en TNS NIPO. Voor de enquête zijn ruim 23.000 werknemers uit twaalf sectoren geïnterviewd.

De bouwsector valt vooral op door de hoge noteringen als het aankomt op de fysieke arbeidsbelasting. Dat het bouwvakkerswerk zwaar is, is geen verrassing. Bijna de helft van de ondervraagden in de bouwnijverheid zegt veel kracht te gebruiken bij het werk (47 procent). Bijna één op de vijf ondervraagden zegt regelmatig gevaarlijk werk te doen. Daarmee staat de bouwsector op de tweede plaats. Bouwwerknemers zien dan ook graag dat er maatregelen worden genomen tegen het fysiek zware en gevaarlijke werk. Ruim de helft van de ondervraagden pleit daarvoor, zo blijkt uit de Arbobalans 2005. Maar ook zien de bouwvakkers graag dat er actie wordt ondernomen tegen onveilige situaties na een zogenaamd �bijna-ongeval�.

De onderzoekers schrijven dat de bouw veruit de gevaarlijkste sector blijft om te werken. In de Arbobalans staat dat in 2004 13.000 arbeidsongevallen plaatsvonden in de bouw met letsel en verzuim als gevolg. Daarnaast is de bouw de treurige aanvoerder van de lijst met doden: 24 van de 83.

Bouwvakkers ademen het vaakst gevaarlijke stoffen in en staan als geen ander bloot aan te veel lawaai (88 procent van de bouwvakkers), terwijl maar 64 procent gebruik maakt van gehoorbescherming. Ook zijn zij koploper met het gebruiken van apparatuur die trilt, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport. Te zware lichamelijke belasting op het werk wordt door een vijfde van de werknemers als belangrijkste reden voor verzuim aangegeven.

Naast de maatregelen tegen het fysieke en gevaarlijke werk, pleiten ze als geen andere sector zo breed voor maatregelen tegen het schadelijk geluid (43 procent) en gevaarlijke stoffen (27 procent). Dat is aanzienlijk meer dan de behoefte voor maatregelen tegen agressie van klanten. Slecht één op de tien werknemers zou daar graag verandering in zien. Kanttekening is direct dat het niet zo vaak voorkomt.

Bouw blijft veruit gevaarlijkste sector om te werken

Reageer op dit artikel