nieuws

Bouwvakker wil eerder stoppen met werken

bouwbreed

voorburg – Drie op de tien bouwvakkers vinden dat ze fysiek in staat zijn door te werken tot hun vijfenzestigste, maar het merendeel van de bouwvakkers – negen op tien – is van plan eerder te stoppen met werken.

Gerekend over alle beroepsgroepen wil een op de vijf werknemers doorwerken tot zijn vijfenzestigste jaar. De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO wijst dat uit.

De enquête werd vorig jaar gehouden onder 23.405 werknemers tussen 15 en 64 jaar. De ondervraagde bouwvakkers geven massaal aan dat hun beroep fysiek te zwaar is om het vol te houden tot aan de aow-leeftijd. Bijna de helft van het bouwpersoneel, 41,6 procent, stelt langer te kunnen doorwerken als hun arbeid minder zwaar zou zijn. Verder vindt 47,6 procent van het bouwpersoneel dat het altijd of meestal te veel werk moet doen. Volgens 46,7 procent van de ondervraagde bouwvakkers zetten ze bovendien geregeld veel kracht bij hun werk.

Een iets kleiner percentage, 40,1 procent, geeft aan regelmatig gehoorbeschermers te gebruiken. Tijdsdruk is voor 38,7 procent van de bouwvakkers een probleem en ruim een kwart, 25,4 procent, stelt vaak hard te moeten praten om verstaanbaar te zijn.

Jonge mensen

De wens eerder te stoppen met werken, steekt de kop op in een periode waarin de bouw kampt met grote moeite personeel te vinden. De aanwas van jonge mensen valt al jaren tegen. Organisaties binnen het bouwonderwijs hebben vastgesteld dat de interesse van jongeren voor een baan in de bouw gering is. De vraag naar gediplomeerden op het niveau van middelbaar beroepsonderwijs is zo groot dat zo�n 95 procent nadat ze hun opleiding hebben afgerond werk vindt.

Een woordvoerder van Bouwend Nederland zegt niet verbaasd te zijn over de wens van bouwvakkers eerder te willen stoppen met werken. “Wij houden daar al rekening mee bij de cao-onderhandelingen”, aldus de zegsman. “We streven ernaar de arbeidsomstandigheden in de bouw zodanig te verbeteren dat langer doorwerken mogelijk is. We hebben het vakmanschap van de oudere bouwvakkers hard nodig.”

Buitenlanders

Vanwege de te verwachten tekorten aan personeel, pleiten sommige werkgevers voor het aantrekken van personeel uit andere landen. FNV Bouw vindt die reactie te voorbarig. Volgens de vakorganisatie is er genoeg arbeidspotentieel aanwezig in Nederland. “FNV Bouw wil vanzelfsprekend éérst de bouwvakkers aan een goede baan helpen die nu óf een uitkering hebben óf bijvoorbeeld via een uitzendbureau in hun onderhoud voorzien”, aldus de vakorganisatie.

Reageer op dit artikel