nieuws

Bouwsector in Frankrijk motor van de economie

bouwbreed

parijs – Bijna 50.000 nieuwe banen vorig jaar en mogelijk zelfs 70.000 dit jaar. Een aanhoudende groei van het aantal nieuwe bouwwerken en bouwgiganten die aanhoudend uitstekende resultaten laten zien. De bouw wordt in Frankrijk steeds meer gezien als één van de belangrijkste motoren voor de economische groei.

De goede resultaten over vorig jaar zijn nog eens uitgebreid bevestigd in een overzicht van de statistiekdienst Insee. Nadat de Franse bouw na enkele zwakke jaren in 2004 de groei weer oppakte, zette de ontwikkeling vorig jaar door Er kwamen 39.000 vaste banen bij, naast nog eens 9900 bij uitzendbureaus. Dat is, stelt Insee, 53 procent meer dan in 2004 en het negende achtereenvolgende jaar waarin de werkgelegenheid groeide.

De gevolgen beginnen zichtbaar te worden: 26 procent van de bouwbedrijven kan niet voldoende geschikte kandidaten vinden om alle opdrachten te kunnen uitvoeren. Vooral metselaars, schilders en elektriciens zijn moeilijk te krijgen. Bovendien is 8,3 procent van alle bouwvakkers aan de slag via een uitzendbureau, het hoogste niveau in tien jaar. “Veel bouwvakkers geven daar de voorkeur aan, zeker omdat het risico op ontslag op dit moment niet erg groot is”, aldus Insee.

De Franse statistieken richten zich wat de bouwactiviteit zelf betreft vooral op nieuw begonnen werken. De grootste bijdrage komt van de woningsector, die vooral profiteert van de aanhoudend lage rente, het verlengen van de gemiddelde hypotheektermijnen en overheidsmaatregelen om de eerste stappen van starters op de woningmarkt makkelijker te maken.

Vorig jaar is met de bouw van 410.000 woningen begonnen, 13,1 procent meer dan in 2004. Volgens ondernemersorganisatie FFB ligt dat voor de eerste vier maanden van dit jaar alweer 9,1 procent hoger. Premier De Villepin wil de woningbouw blijven stimuleren en heeft eind vorig week meegedeeld dat de komende twee jaar 31.000 nieuwe huizen kunnen worden gebouwd op braakliggende staatsgronden.

Vorig jaar is ook de bouw begonnen van 37 miljoen vierkante meter commercieel onroerend goed. Dat is ongeveer evenveel als in 2004, maar het aantal afgegeven bouwvergunningen nam vorig jaar met 13,5 procent toe. Een grote bijdrage komt van de volksgezondheid, dat door een overheidsinvestering van 5 miljard euro voor de jaren 2003 tot en met 2007 een flinke groei doormaakt.

Opvallend is dat veel gemeenten behoorlijk meer willen uitgeven voor onderhoud van scholen, culturele voorzieningen en gebouwen voor de volksgezondheid.

Infrastructuur

De overheid investeert veel in infrastructuur. Na een groei van 7,4 procent in 2004 bleef het niveau vorig jaar met een toename met 0,3 procent bijna gelijk. De ondernemersorganisatie FNTP meldt echter dat de sector openbare werken in de eerste vier maanden van dit jaar met 4,8 procent groeide.

Een van de grote nieuwe werken is de aanleg van de hsl tussen het Zuid-Franse Perpignan en het Spaanse Figueras; een combinatie van Eiffage en Dragados treedt op als hoofdaannemer. Sinds de staat de zeggenschap over dit soort projecten grotendeels naar regionale overheden heeft verschoven, is 80 procent van de investeringen in openbare infrastructuur nu afkomstig van deze lagere organen.

De �bouwboom� weerspiegelt duidelijk in de resultaten van de grote Franse aannemers die de nationale markt voor het overgrote deel in handen hebben. Marktleider Bouygues zag in het eerste kwartaal de omzet van de bouwtak met 16 procent en de winst met 21 procent groeien. Bij wegendochter Colas is sprake van een 19 procent hogere omzet. Collega Vinci meldt over het eerste kwartaal een omzetgroei van 12,8 procent en had eind maart voor 17,5 miljard euro (14 maanden) werk aan opdrachten in de boeken staan.

Eiffage meldt over dezelfde periode 24,1 procent meer omzet en een opdrachtenboek van 7,9 miljard ofwel 10,2 procent meer dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel