nieuws

Bouwput Amsterdam stroomt over in metrostation van CS

bouwbreed

amsterdam – Vanuit een ondergrondse bouwput van de Noord-Zuidlijn stroomde zondagochtend water in het metrostation van het Amsterdamse Centraal Station. Daardoor was de ruimte waar de metroreizigers hun kaartjes kopen en strippen afstempelen, gedeeltelijk afgezet.

De overstroming ontstond �s ochtends om 7 uur, toen de aannemer het waterpeil verhoogde in de bouwput onder het voormalig GVB-ticketgebouw. Het hogere water bereikte doorvoeringen van een aantal oude pvc-leidingen. Het water lekte daar doorheen weg naar het metrostation.

In de bouwput onder het stationsplein werkt de aannemerscombinatie van Strukton en Van Oord aan de toekomstige stationshal. Vanaf augustus worden de diepwanden geplaatst. Op dit moment slopen en ontgraven bouwvakkers een ruimte onder de grond die zo�n dertig jaar geleden voor de Amsterdamse metro was gebouwd. De bouwput is momenteel zo�n 6 meter ontgraven.

Om de ondergrond in de omgeving stabiel te houden, werkt de aannemer met de onderwatersloopmethode. Daardoor is het waterpeil in de bouwput gelijk aan de omliggende grondwaterstand, rond NAP. De bouwput wordt bovendien steeds extra aangevuld met water om openbarsten van de bouwput te voorkomen en om tegendruk te geven aan de damwanden. Zonder die tegendruk kan de stabiliteit van de omgeving in gevaar komen.

“De aannemer wilde het waterpeil in het weekend extra verhogen, zodat de ontgravingswerkzaamheden komende week niet meer onderbroken hoeven worden”, aldus Paul Andriessen, woordvoerder van de Noord-Zuidlijn. “Alleen was niet bekend dat die kabelgoten daar liepen.” Nadat de brandweer het te veel aan water had weggepompt, kwamen de kabelgoten weer boven de waterspiegel en was het probleem verholpen.

Het metroverkeer een niveau lager ondervond geen overlast van de lekkage, liet een woordvoerster van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB weten. Wel moesten enkele trams op straatniveau tijdelijk uitwijken om de brandweer zijn werk te laten doen.

Door werkzaamheden aan de nieuwe metrolijn ontstond twee weken geleden een lek in een damwand van een bouwkuip in Amsterdam-Noord. Toen stroomde water de toerit van de IJtunnel op, waardoor de tunnel bijna een week beperkt begaanbaar was.

Reageer op dit artikel