nieuws

Bouwdokter

bouwbreed

De gezondheidszorg is in beweging. Een van de ontwikkelingen is dat de zorg de markt opzoekt. Op veel terreinen dienen de initiatieven zich aan. De privé-gebruiker wordt bediend met veel dat het leven kan veraangenamen, zoals een nieuw gezicht. Wel betalen, liefst flink. Maar ook de zakelijke markt biedt volop kansen. Zo willen werkgevers graag […]

De gezondheidszorg is in beweging. Een van de ontwikkelingen is dat de zorg de markt opzoekt. Op veel terreinen dienen de initiatieven zich aan. De privé-gebruiker wordt bediend met veel dat het leven kan veraangenamen, zoals een nieuw gezicht. Wel betalen, liefst flink. Maar ook de zakelijke markt biedt volop kansen. Zo willen werkgevers graag het ziekteverzuim verminderen. Dat levert direct geld op. Nog recent kon langdurige ziekte een soms best welkome inleiding betekenen voor de wao. Daaraan heeft de overheid radicaal een eind gemaakt; werkgevers hebben een dure taak van het GAK – doorbetaling bij ziekte – overgenomen. Niet vreemd dat een werkgever zijn mensen liever gezond houdt. De reguliere zorg, daar mag best een schepje bovenop, besloot ABN Amro. Dat nam de Maastrichtse universiteit in de arm om een methode te bedenken voor de voorspelling van verzuim. En die werkt. Werknemers kregen 39 vragen voorgelegd. Door de antwoorden diende de groep in beeld te komen met een verhoogd risico. Dat goed is gemikt, werd helder na een jaar: de geselecteerde risicogroep vertoonde inderdaad meer verzuim, het dubbele van gemiddeld. De volgende stap is preventie, opdat de voorspelling niet meer uitkomt. Bedrijven in andere sectoren kunnen het voorbeeld volgen, met aangepaste vragen. De bank wil veel weten over het geestelijk welbevinden, zowel op de werkplek als thuis. Want stress is riskant.

De bouw heeft zo zijn eigen risicofactoren. Denkbare vragen zijn: draagt u altijd een helm, eet u gezond, kunt u goed rijden als u de avond tevoren heeft gedronken en krijgt u uw rekeningen nog betaald. Er zit een addertje onder het gras; hoe om te gaan met het vertrouwelijke karakter van medische gegevens, in hoeverre mag een werkgever zich bemoeien met de leefstijl van een werknemer en wordt zo�n onderzoek niet misbruikt om risicogevallen te lozen. Een gevaarlijke motorfiets is zo verkocht maar niet elk probleem heeft een makkelijke oplossing. Over dit soort zaken zijn goede afspraken nodig. Ook om te voorkomen dat gezondheidsfreaks hun nummertje gaan maken, omdat vast staat dat zij een lang leven kunnen niet kunnen garanderen maar wel een leven dat heel lang lijkt.

Bart Mullink

Redacteur Cobouw

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels