nieuws

BMC en Post twisten over betonmortel

bouwbreed Premium

den haag – Beton van de mortelcentrale Post Harderwijk voldoet niet altijd aan de opgegeven kwaliteit beweert certificeringsinstantie BMC in een openbare berisping. Post kaatst de bal terug en wijt de problemen aan de monopoliepositie van BMC.

“De berisping is een zwaar middel waar we zelden gebruik van maken”, erkent Hans Cornelisse van BMC. In de zes jaar dat hij nu directeur is van de certificeerder uit Gouda heeft hij het nog niet aan de hand gehad. “Maar het is een procedurele stap die goed omschreven staat in het reglement van BMC. Post Harderwijk is van te voren geregeld gewaarschuwd, maar heeft lang verzuimd om maatregelen te nemen om de kwaliteit te verbeteren. Het bedrijf is ook niet in beroep gegaan.”

De geheimhoudingsverplichting die zijn bedrijf heeft, verbiedt Cornelisse dieper op de details in te gaan. Veel meer dan er in de advertentie dinsdag in Cobouw stond wil hij niet kwijt. Daaruit blijkt dat bij meerdere leveringen niet werd voldaan aan de eisen ten aanzien van druksterkte, watercementfactor en de consistentie. Er liggen geen schadegevallen ten grondslag aan de problemen. Maar Cornelisse sluit niet uit dat die nog komen.

Directeur Jan Post van de mortelfabriek uit Harderwijk wijt de problemen aan de monopoliepositie die BMC inneemt in de betonmarkt. Als hij morgen geen beton meer zou maken zou hij wel eens duidelijk zeggen waar het op staat. Maar hij voelt zich nu met handen en voeten gebonden. Betoncertificering is geen vrije markt en hij is genoodzaakt met BMC verder te gaan. Om de lieve vrede te bewaren onthoudt hij zich verder van commentaar.

BMC brengt jaarlijks vijf onaangekondigde controlebezoeken aan centrales die door hen zijn gecertificeerd, legt sectormanager E. Vermeulen van BMC uit. Bij centrales met een procescertificaat wordt er een controle minder uigevoerd. Bij de controles wordt de administratie van het kwaliteitssysteem doorgeplozen, er worden ter plekke tests uitgevoerd en altijd een paar kubussen meegenomen voor onderzoek in een extern laboratorium.

Maar die praktijktests maken een klein deel van het werk uit. De belangrijkste fouten constateerden de auditers in de administratie van Post Harderwijk zelf, laat Vermeulen doorschemeren. Het College van Deskundigen heeft diverse malen over de kwestie gedebatteerd, volgens de procedures altijd strikt anoniem. Daarbij is uiteindelijk het besluit gevallen tot de openbare berisping. “Het bedrijf is aan de schandpaal genageld maar het certificaat is nog niet ingetrokken. Omdat er wel signalen zijn dat de situatie verbetert”, aldus Vermeulen.

Reageer op dit artikel