nieuws

Besparen op inbouw breedplaatvloer

bouwbreed Premium

oosterhout – Wie minder stempelrijen gebruikt kan 6 tot 13 procent besparen op de kosten van een breedplaatvloer. Minder stempelrijen gebruiken is heel goed mogelijk als maar de juiste ondersteuningsconstructie erbij wordt gekozen. Het is dus zaak deze twee elementen optimaal op elkaar af te stemmen.

Dat concluderen de vereniging van betonmortelfabrikanten VOBN, de Stichting Promotie Breedplaatvloeren StipB en de vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven VSB na een studie.

Een breedplaatvloer moet voor het storten en tijdens de verharding van de druklaag worden onderstempeld. Onderstempeling is op verschillende afstanden mogelijk. De kunst is de juiste combinatie te vinden van een rendabele stempelafstand en wijze van doorstempelen in relatie tot de ondersteuningsconstructie, melden VOBN, StipB, VSB in een speciaal informatieblad over de door hen uitgevoerde studie.

Dit keuzemoment kan het best liggen in het offertestadium. Dan moet in één keer met de leverancier van de vloer en met de leverancier van de ondersteuningsconstructie de optimale situatie wordt uitgewerkt. En dus niet zoals traditioneel plaatsvindt, afzonderlijk uitonderhandeld in het calculatie- en inkooptraject.

Alleen een dergelijke integrale benadering van het inkoop- en voorbereidingsproces leidt tot de meest efficiënte en dus goedkoopste oplossing. De kosten worden voornamelijk bepaald door het aantal stempelrijen. Hoe minder rijen in een beuk hoe lager de totale kosten zijn van de gehele vloerconstructie. Eén stempelrij minder bijvoorbeeld levert al een besparing op van 6 procent, blijkt uit de studie. Worden twee tot drie minder rijen gebruikt, dan loopt het voordeel op tot 13 procent.

Er zijn drie gebieden om de bezuinigingen te zoeken, menen de branchegenoten. Dat zijn de breedplaatvloer zelf (aankoopkosten), de ondersteuning (huurkosten) en de benodigde manuren (loonkosten). De maximale onderslagafstand bij de breedplaatvloer is afhankelijk van de beukbreedte, de totale vloerdikte en de oplegging aan de wand. Daarnaast spelen factoren als plaatafmetingen, schildikte, veranderlijke belasting tijdens de uitvoeringsfase, het soort bouw en de aan te houden belastingsfactoren een rol. Door te variëren met de schildikte, hoofdwapening c.q. voorspanning en de tralieligger, is een grotere of kleinere onderslagafstand mogelijk.

Ondersteuningsconstructies worden opgebouwd met stempels en baddingen of met een systeem. De maximale onderslagafstand wordt ook hier bepaald door de beukmaat, de ondersteuningshoogte, de beuklengte, de totale vloerdikte en de oplegging op de wand. Variatie in het aantal stempelrijen en onderslagafstand is mogelijk door de keuze van de draagkracht van de onderlagen en de stempels. Ook hier geldt: hoe minder stempels hoe minder kosten.

De factor loonkosten zijn uiteraard grotendeels gerelateerd aan de hoeveelheid benodigde manuren. Per beuk worden ze bepaald door de hoeveelheid ondersteuningsmateriaal dat in een beuk moet worden geplaatst en verwijderd.

Hoe minder stempels hoe minder kosten

Reageer op dit artikel