nieuws

Asfaltcentrale cruciaal voor centrumproject

bouwbreed

arnhem – De Arnhemse gemeenteraad neemt pas na de zomer een besluit over de vestiging van asfaltcentrale Bruil op industrieterrein Koningspleij. Een raadsmeerderheid wil eerst meer informatie over de milieueisen waaraan Bruil moet voldoen.

Met uitstel van het besluit zet Arnhem de provinciale subsidie voor centrumproject Rijnboog op het spel. Provinciale Staten nemen volgende week een definitieve beslissing over een bijdrage van 9,6 miljoen euro aan het ambitieuze project.

De Gelderse CDA-fractie wil dat de verplaatsing van Bruil van Wageningen naar Arnhem als voorwaarde wordt gesteld voor financiële steun aan Rijnboog. Nu Arnhem het besluit over Bruil van de agenda voor de komende raadsvergadering heeft geschrapt, is een positieve beslissing over Rijnboog nog niet zeker.

De provincie Gelderland is al jaren op zoek naar een andere locatie voor asfaltcentrale Bruil, die in Wageningen veel overlast bezorgt. Begin deze maand bereikte het Arnhemse gemeentebestuur een overeenkomst met de provincie over de verhuizing van het bedrijf naar Arnhem.

Op industrieterrein Koningspleij, ten oosten van de stad aan de Rijn, kan de asfaltproducent op 3,5 hectare een nieuwe fabriek bouwen. Wel moet Bruil aan strenge voorwaarden voldoen.

De nieuwe centrale moet de modernste productietechnieken toepassen, voldoen aan strikte milieuregels en moet volledig overdekt zijn. Daarnaast heeft Arnhem als voorwaarden gesteld dat de nieuwe fabriek visueel goed wordt ingepast in het terrein en dat transport van en naar de fabriek via de A12 en de Pleyroute wordt geleid.

De verhuizing van Bruil naar Arnhem kost zo�n 14 miljoen euro. De provincie betaalt de helft, Bruil, de gemeente Wageningen en het rijk draaien samen op voor de andere helft van de kosten. De provincie hoopt dat Bruil voor 2010 naar Arnhem is verhuisd.

Reageer op dit artikel