nieuws

Architect verwerpt anti-kraakwet

bouwbreed

delft/amsterdam – “Een typische Haagse flodder van mensen die de steden niet kennen”, zo moet de anti-kraakwet worden omschreven die de ministers Dekker (VROM) en Donner (Justitie) willen invoeren. Althans als het aan Hein de Haan ligt, architect en universitair hoofddocent Bouwkunde aan de TU Delft.

In het universiteitsweekblad Delta maakt hij gehakt van het wetsvoorstel. De Haan verwijt de overheid onvoldoende goedkope werkruimten te bieden aan onder meer kunstenaars en beginnende bedrijfjes. “Als je in een stad geen betaalbare vierkante meters meer hebt, wordt het heel lastig voor kunstenaars, starters en allerlei kleine knoeiers om van de grond te komen”, aldus de architect in Delta. “En dat is nu juist heel erg belangrijk voor de langere termijn, ook voor de stedelijke economie.”

De Haan kent de krakerswereld uit ervaring. In de jaren zeventig van de vorige eeuw gaf hij vanuit zijn architectenbureau bouwkundige adviezen aan krakers die in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt actief waren. “Voor ons was dat ook een uiting van een politiek standpunt. Je moet geen panden laten leegstaan, want dan zit je de stedelijke ontwikkeling dwars.” Daarnaast betoogt hij dat het kraken van panden in het algemeen beter is dan leegstand. “Een pand veroudert minder snel wanneer het wordt gebruikt. Als er iemand rondloopt die stookt in de winter, kapotte ruitjes maakt en de duiven verjaagt, is dat ook voor de eigenaar goed.”

Inmiddels zijn Amsterdamse krakers begonnen met een campagne tegen de aanstaande anti-kraakwet Het is de bedoeling dat in het hele land op zo�n 150 voormalige kraakpanden spandoeken komen met de tekst �Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging�. De eerste spandoeken zijn opgehangen bij de poptempels de Melkweg en Paradiso, ooit het domein van krakers.

De (voormalige) krakers maken zich boos over de rijksplannen. Volgens hen is kraken de laatste jaren noodzakelijker dan ooit. “In heel Nederland staat acht miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg”, aldus een zegsvrouw.

Reageer op dit artikel