nieuws

Akkoord over A4 Midden-Delfland

bouwbreed Premium

den haag – Na ruim een halve eeuw discussie is er een akkoord over de A4 Midden Delfland. Met de ondertekening van een convenant tussen het Rijk en betrokken gemeenten vrijdag in Den Haag is de aanleg van het resterende stuk snelweg nagenoeg zeker geworden.

Van onze parlementaire redactie

De ondertekening van het convenant volgde daags nadat de gemeenteraden van Vlaardingen en Schiedam zich neerlegden bij de komst van de 7 kilometer lange snelweg. Voor de weg is in totaal 641 miljoen euro uitgetrokken. In 2008 moet het werk beginnen. De eerste auto�s gaan naar verwachting in 2013 rijden.

In Schiedam, dat altijd flink verzet heeft gevoerd tegen de weg door het poldergebied, bleek donderdagavond dat alleen de Groen-Linksfractie op haar strepen bleef staan. De meerderheid in de raad ging akkoord met de ondertekening van het convenant, maar nam tegelijkertijd een voorstel aan waarin wordt gesteld dat de gemeente zich onverminderd blijft verzetten tegen de weg en blijft zoeken naar alternatieven.

De gemeenteraad van Vlaardingen blijft ook tegen, maar voelt zich niet geroepen een beslissing over de aanleg tegen te houden. De fracties in de raad waren ervan overtuigd dat het convenant de beste garanties biedt voor een kwalitatief goede rijksweg.

Zowel Schiedam als Vlaardingen heeft als motto dat de A4 niet te zien, niet te horen en niet te ruiken mag zijn. In het voorstel van minister Peijs (verkeer) vinden ze daarvoor voldoende zekerheid, omdat de minister bereid is de weg verdiept aan te leggen en te overkappen bij Schiedam en Vlaardingen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is dolblij dat de A4 nu kan worden doorgetrokken. “We zijn diep gelukkig dat de schop nu eindelijk de grond in kan. Deze weg gaat andere knooppunten in de regio ontlasten. Het verkeer richting de Rotterdamse haven en Zeeland zal profiteren van deze bypass”, aldus een woordvoerder.

Milieudefensie legt zich nog niet neer bij de komst van de weg. De organisatie wil de aanleg van A4 Midden-Delfland bij de rechter gaan aanvechten op basis van een verslechtering van luchtkwaliteit.

Reageer op dit artikel