nieuws

Zeldzame vogels leggen woningbouw in welgesteld Londen plat

bouwbreed Premium

londen – Drie zeldzame vogelsoorten, de Dartford Warbler, de Nightjar en de Woodlark, bedreigen de bouw van zeker 20.000 woningen aan de westkant van Londen. De Europese Vogelrichtlijn verbiedt voor het uitbreidingsgebied van bijna 700 vierkante kilometer vergunning te verlenen.

Op bindend advies van de natuurbeschermingsorganisatie English Nature hebben elf gemeenten in dit gebied de bouw van nieuwe woningen bevroren. Plaatselijke aannemers hebben daarop enkele tientallen mensen moeten ontslaan omdat er geen werk meer is. De Home Builders Federation heeft de regering gevraagd met spoed in te grijpen en de bouw weer op gang te brengen.

In de �verboden zone� liggen plaatsen als Guilford en Ascot die erg populair zijn bij welgestelde Britten met een baan in Londen. Tussen de steden liggen echter grote heidevelden, die van groot belang zijn als broedgebied voor de vogels. English Nature heeft recent de beschermingszone uitgebreid vanwege het gevaar dat veel mensen uit nieuwbouwhuizen met hun hond op de velden gaan wandelen en de nesten verstoren.

Woningontwikkelaars vrezen dat de hardere aanpak zal leiden tot meer problemen. In het zuidoosten van Engeland moeten de komende twintig jaar 580.000 huizen worden gebouwd om de almaar groeiende vraag uit de hoofdstad op te vangen. Veel van die woningen zouden echter, net als die bij Ascot en omgeving, te dicht bij beschermde natuur- of vogelgebieden komen.

Reageer op dit artikel