nieuws

Wienerberger bruist weer volop

bouwbreed

wenen – Wienerberger verwacht dit jaar zijn winst minimaal met 10 procent op te krikken tot 220 miljoen euro. Alle seinen staan bij de Oostenrijkse baksteenfabrikant op groei.

“In 2006 zal ons bedrijf minstens 250 miljoen euro investeren”, aldus bestuursvoorzitter Wolfgang Reithofer. “Uit huidig gezichtspunt zal de focus liggen op nieuwe fabrieken en uitbreidingen. Maar we hebben ook een oogje op grotere aankopen. De acquisities moeten dan wel strategisch zinvol zijn en winstgevend”.

Voor de baksteenmarkt is Reithofer optimistisch. In Oost-Europa stapelen de plannen voor woningbouw zich op. Vooral in Roemenië proeft Wienerberger kansen.

Voor West-Europa voorziet het concern dit jaar een lichte groei. In Duitsland kan het bedrijf profiteren van het bouwgolfje veroorzaakt door de afschaffing van riante subsidies op eigen huizen. In Frankrijk en België trekt de woningbouw duidelijk aan. Nederland vraagt eveneens om meer bakstenen.

In het eerste kwartaal boekte Wienerberger in het noordwesten van Europa – de regio met de Beneluxlanden en Groot-Brittannië – stijgende omzetten en hogere rendementen. De omzet steeg met 17 procent tot 176,7 miljoen euro. De winst voor afschrijving en belasting (ebitda) liep met 11 procent op tot 32,6 miljoen euro.

“De positieve resultaatontwikkeling in Noord-West Europa is eenvoudig te verklaren”, stelt bestuurder Heimo Scheuch. “Bij stijgende of tenminste stabiele afzet, konden we al in het begin van het jaar de prijzen verhogen. Daarmee zijn de hogere energiekosten gecompenseerd. In Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben we duidelijk betere resultaten gehaald. In België zorgde extra baksteenverkoop voor hogere winsten”.

Toegevoegde omzet

In de Duitstalige landen slaagde Wienerberger zijn omzet met 15 procent te verhogen tot 62,1 miljoen euro. De winst steeg het eerste kwartaal met 56 procent tot 3,9 miljoen euro. “In Duitsland hopen zich de tekenen op van een economisch herstel”, zegt bestuurder Johann Windisch. “Voor het eerst in jaren zien we weer stijgingen van de omzetten en resultaten op basis van de aantrekkende vraag. Bovendien krijgen we uit het overgenomen dakpannenfabriek Müller toegevoegde omzet”.

De regio Oost-Europa kreeg een forse tik van de winter. Terwijl de omzet met 10 procent steeg tot 70 miljoen euro, daalde de winst met eenderde tot 9,7 miljoen euro. De daling van het rendement komt rechtstreeks op conto van de gestegen energieprijzen. Pas aan het slot van het eerste kwartaal vonden prijsaanpassingen plaats. De groei van de afzet stamt vooral uit Polen en Hongarije. In beide landen nam met het verdwijnen van de kou in maart de handel snel toe. Wienerberger realiseerde vorig jaar een omzet van bijna 2 miljard euro.

Reageer op dit artikel