nieuws

Wachtlijst voor sociale woning in Vlaanderen blijft groeien

bouwbreed Premium

brussel – Vlaanderen heeft vorig jaar een recordbedrag van 632,3 miljoen euro geinvesteerd in de sociale woningbouw. Desondanks groeide de wachtlijst met aanvragen voor een sociale woning aan met 4500 stuks tot in totaal 76.726 gezinnen.

Ondanks het recordbedrag dat de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM), die een groot aantal kleinere sociale huisvestingsmaatschappijen overkoepelt, mocht besteden, werden uiteindelijk toch slechts 2061 sociale huurwoningen en 728 sociale koopwoningen gebouwd, terwijl 9363 bestaande sociale woningen werden gerenoveerd. “Wanneer deze trend zich voortzet, zal de wachtlijst ondanks alle inspanningen blijven aangroeien”, zo zegt een woordvoerder van de VHM. De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning in Vlaanderen bedraagt nu 805 dagen. Maar er zijn ook mensen die al tien jaar of langer op een sociale woning aan het wachten zijn, bijvoorbeeld omdat ze in een bepaalde wijk of straat willen wonen.

De sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen bezitten allemaal samen ruim vier miljoen vierkante meter bouwgrond in woonuitbreidingsgebieden. Volgens de VHM-woordvoerder kunnen daarop tegen 2012 ruim 10.500 nieuwe sociale woningen worden gebouwd.

De VHM, die in 2001 wegens fraude in opspraak kwam, heeft haar langste tijd gehad. De maatschappij wordt opgeheven en haar hele huizenbezit wordt op 1 juli overgeheveld naar de nieuwe Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) die voortaan in Vlaanderen instaat voor de bouw en het beheer van de sociale woningen. De strategische keuzes voor de sociale woningbouw en de politieke beslissingen daarover vallen voortaan onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister van huisvesting, Marino Keulen van de liberale VLD.

Reageer op dit artikel