nieuws

Vondst wegwijzer uit de Middeleeuwen

bouwbreed

leeuwarden – Bouwvakkers hebben bij de aanleg van een parkeergarage onder het Oldehoofsterkerkhof bij toeval een wegwijzer ontdekt uit waarschijnlijk de Middeleeuwen. Het historische verkeersbord is een grote kei met een Z daarop. “Ik heb zelf het idee dat de kei verwijst naar het Zaailand, dat tegenwoordig het Wilhelminaplein heet”, peinst stadsarcheoloog Jan-Willem Oudhof. De […]

leeuwarden – Bouwvakkers hebben bij de aanleg van een parkeergarage onder het Oldehoofsterkerkhof bij toeval een wegwijzer ontdekt uit waarschijnlijk de Middeleeuwen. Het historische verkeersbord is een grote kei met een Z daarop. “Ik heb zelf het idee dat de kei verwijst naar het Zaailand, dat tegenwoordig het Wilhelminaplein heet”, peinst stadsarcheoloog Jan-Willem Oudhof. De kei werd gisterochtend gevonden bij graafwerkzaamheden.

Eerder al werd op het plein Oldehoofsterkerkhof archeologisch onderzoek in oude bodemlagen gedaan. De kei komt echter niet uit zo�n bodemlaag en is waarschijnlijk daarom niet eerder opgemerkt. Oudhof stelt dat keien die als wegwijzer dienden, vooral ten zuiden van de Rijn bekend zijn. “Dat ken ik uit het Romeinse Rijk, die wijzen bijvoorbeeld naar plaatsen als Keulen en Nijmegen.”

Reageer op dit artikel