nieuws

Vliegtuiggeronk debet aan hoge bloeddruk

bouwbreed

den haag – Omwonenden van Schiphol hebben door het vliegtuiggeluid een grotere kans op hoge bloeddruk dan anderen. Daar zijn bij de huidige geluidsniveaus steeds meer aanwijzingen voor. Dat staat in het monitoringsprogramma Gezondheidskundige Evaluatie Schiphol (GES). Daarin wordt de ontwikkeling van de milieubelasting en van gezondheid en beleving rondom Schiphol in kaart gebracht. Behalve […]

den haag – Omwonenden van Schiphol hebben door het vliegtuiggeluid een grotere kans op hoge bloeddruk dan anderen. Daar zijn bij de huidige geluidsniveaus steeds meer aanwijzingen voor.

Dat staat in het monitoringsprogramma Gezondheidskundige Evaluatie Schiphol (GES). Daarin wordt de ontwikkeling van de milieubelasting en van gezondheid en beleving rondom Schiphol in kaart gebracht. Behalve een hogere bloeddruk ervaren omwonenden een minder goede gezondheid en gebruiken ze meer slaap- en kalmeringsmiddelen. Er is geen samenhang waargenomen tussen vliegtuiggeluid en mentale gezondheidsklachten. De onderzoekers hebben ook geen aanwijzingen gevonden dat het vliegverkeer bijdraagt aan luchtwegaandoeningen. De bezorgdheid is hierover sinds 2002 wel toegenomen.

Reageer op dit artikel