nieuws

Van den Ende: Theater motor lokale economie

bouwbreed Premium

amsterdam – Zet een theater in de stad en de omgeving begint te leven. Winkels, horeca, scholen en kantoren, alles wil zich er vestigen. Het theater als motor, als kloppend hart. Het concept voor de toekomst, volgens Joop van den Ende en Hans van Tartwijk.

Joop Van den Ende ondervond aan den lijve wat er gebeurt zodra hij ergens een theater neerzet. Door de komst van het Circustheater in Scheveningen werd de verloederde buurt nieuw leven ingeblazen. Inmiddels vechten horeca en winkels er om een plekje.

Tegelijkertijd liep Hans van Tartwijk van vastgoedadviseur en ontwikkelingsbedrijf Trimp & Van Tartwijk met hetzelfde idee rond: projectontwikkeling met entertainment als toegevoegde waarde. Het toeval – een gemeenschappelijke vriend – bracht de mannen bij elkaar en voilà, in november werd een nieuw bedrijf geboren: Living City Property Performance.

Het lag voor de hand het concept aan een van de eigen organisaties te �plakken�, niettemin werd besloten een volwaardig eigen bedrijf op te richten. Van den Ende: “Dan is het concept pas levensvatbaar. Bovendien deel je dan de lusten en de lasten met elkaar.”

Het succesvol mengen van functies is in Nederland echter nog niet zo gemakkelijk, meent vastgoedontwikkelaar Van Tartwijk. “De opeenstapeling van investeringen in de individuele functies leidt doorgaans tot een te groot cumulatief risico. Door entertainment als thema te nemen in de ontwikkeling van vastgoed, zorg je voor spreiding van dat risico.” Risicomanagement is daarin het sleutelwoord, verklaart Van Tartwijk. “Als de exploitatie van drie van de functies mislukt, blijven in geval van een goed faseerbaar en deelbaar plan, de leegstand en het risico beperkt.”

Begin april opende Living City Property Performace haar nieuwe kantoor in Amsterdam en kon meteen met een megaklus beginnen: de ontwikkeling van 120.000 vierkante meter aan de Kop Zuidas in Amsterdam-Zuid. Geheel in lijn met de prestigieuze locatie, komt hier het grootste theater dat de mediamagnaat ooit heeft neergezet: het VandenEnde Theater met diverse voorzieningen, zoals winkels, horeca, kantoren en op termijn eventueel een �musicallaboratorium�.

Behalve de Zuidas lonkt Living City Property Performance naar projecten in binnen- en buitenland. Binnen Nederland zijn dat er al vijf, waaronder het Utrecht City Project. Uniek in de wereld noemt Van Tartwijk dit aantal. “Nergens vind je zo�n grote doelgroep binnen zo�n beperkt gebied en met zulk hoogfrequent openbaar vervoer in de buurt. De kans op succes is aanmerkelijk groter als mensen binnen een uur op locatie zijn.”

Ondanks de moeilijk totstandkoming van grootschalige vastgoedprojecten als het NL.C bij Geldermalsen, is het vertrouwen groot in het eigen concept.

Van den Ende: “Leisure is weliswaar interessant, maar weidewinkels worden als een bedreiging gezien voor de economie van binnensteden. Entertainment haalt niet het hart uit de stad. Het is juist de motor voor een lokale economie.”

Reageer op dit artikel