nieuws

Utrecht verreweg slechtste hergebruiker bedrijfsafval

bouwbreed Premium

voorburg – Utrecht is de provincie die verreweg het slechtste presteert ten aanzien van het hergebruik van bedrijfsafval. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg. In de provincie van nota bene de landelijke milieukoepel Natuur en Milieu, werd in 2004 amper de helft van het bedrijfsafval hergebruikt. Het nationale […]

voorburg – Utrecht is de provincie die verreweg het slechtste presteert ten aanzien van het hergebruik van bedrijfsafval. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg.

In de provincie van nota bene de landelijke milieukoepel Natuur en Milieu, werd in 2004 amper de helft van het bedrijfsafval hergebruikt. Het nationale gemiddelde is 89 procent. Van de 519.000 ton afval uit de Utrechtse bedrijven blijkt slechts 278.000 ton te zijn hergebruikt.

Het CBS becijfert dat het Nederlandse bedrijfsleven in 2004 een afvalstroom had van 19,2 miljoen ton. Met een aandeel van 6,9 miljoen ton zijn de steenachtige materialen die bij de sloop vrijkomen de belangrijkste post. Andere vuilstromen bestaan uit metaal (734.000 ton), slib (751.000 ton) en organisch afval van plant of dier (6,6 miljoen ton).

De beste hergebruiker in Nederland is de provincie Noord-Holland met een score van 96,4 procent. De kampioen hergebruik wordt gevolgd door Zeeland (93,9 procent), Zuid-Holland (90,9 procent) en Groningen (90,8 procent). Overijssel komt niet verder dan 76,2 procent hergebruik.

Reageer op dit artikel