nieuws

Top-500: opmars BAM als populaire bouwer

bouwbreed

den haag – BAM is onder managers het populairste bouwbedrijf van het land. Dat blijkt uit de top-500 van bedrijven met het beste imago opgesteld door TNS Nipo in opdracht van het blad Management Team.

De bouwer uit Bunnik is op de ranglijst bezig met een opmerkelijke opmars. Twee jaar geleden reikte de polsstok van de grootste aannemer van Nederland niet verder dan de 157ste plaats. Vorig jaar werd positie 99 bereikt. Inmiddels is het concern aangeland op de 49ste plek.

BAM is vooral geliefd bij de managers als onderneming om goed mee samen te werken. Had dit thema de doorslag gegeven dan was het bedrijf als 42ste geëindigd. Als potentiële werkgever scoort BAM een stuk slechter: 70 bedrijven zijn meer in trek. Twee jaar geleden echter moest de bouwer nog 299 bedrijven voor zich dulden.

De ranglijst wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar aangevoerd door Philips. Het elektronicaconcern kent als naaste achtervolgers Shell, Rabobank en ING Groep. ABN Amro, Ahold en KPN zijn eveneens bedrijven die uitermate goed bij managend Nederland in de smaak vallen.

Verfproducent Akzo Nobel prijkt dankzij het goede imago als werkgever op de elfde plaats. Hoog boven BAM zijn ook te vinden de Nederlandse Spoorwegen (19), de Belastingdienst (22) en Rijkswaterstaat (34). Staalbedrijf Corus neemt – dankzij de waardering voor zijn strategie – de 46ste positie in.

Op ruime afstand is Heijmans (103) de tweede bouwer in de lijst van TNS Nipo. Het bedrijf uit Rosmalen was naar de 81ste plaats doorgeschoven ware alleen het strategisch inzicht gemeten. Als zakenpartner scoort Heijmans slechts de 137ste positie. Vorig jaar beitelden de managers het Brabantse bedrijf als partij om zaken mee te doen nog vast op de 422ste plaats.

Ballast Nedam is van de 347ste plek weer opgeklauterd naar de 124ste positie. Twee jaar geleden mocht het bedrijf zich nog nummer 70 noemen. Als zakenpartner is de onderneming niet bijster geliefd, gezien de 733ste voorkeursplaats.

Volker Wessels staat op plek 303. Opvallend is de geringe interesse van de managers voor een baan bij het bedrijf. Liefst 816 bedrijven komen eerder aan de beurt. Als zakenpartner ontvangen de Rotterdammers met hun 241ste plaats een stuk meer waardering dan hun directe concurrenten Heijmans en Ballast Nedam.

Als topper onder de ingenieursbureaus geldt Arcadis. Vooral dankzij het imago als bedrijf om goed mee samen te werken, rukken de Arnhemmers op naar de 64ste plaats. Bodemonderzoeker Fugro staat 22 plaatsen lager op de lijst. Als bedrijf om mee samen te werken, duikelen de ingenieurs van de 108ste naar de 500ste plaats. Als potentiële werkgever stijgt Fugro daarentegen van de 573ste naar de 135ste plek. Movares (het oude Holland Railconsult) is terug te vinden op plaats 168. Andere ingenieursbureaus in de top-500 zijn Grontmij (236), DHV (191), Tebodin (349), Oranjewoud (407) en Witteveen & Bos (444).

De uitkomsten zijn gebaseerd op vragen van begin 2006 onder duizend managers naar hun favoriete werkgever en zakenpartner.

Reageer op dit artikel