nieuws

Standaard KNX blijft op de hoogte van binnenklimaat

bouwbreed

den haag – Niet de enige techniek voor huisautomatisering maar wel een van de weinige die voldoet aan de Europese norm voor domotica EN50090, noemt Peter Smits de standaard KNX. De markt deelt die mening, zegt de bestuursvertegenwoordiger voor de Konnex Associatie die in Nederland de promotie voor KNX doet.

Als bewijs voor die bewering voert hij onder meer de toenemende interesse aan uit de sector binnenklimaat.

De belangstelling komt onder andere van bouwers van cv-ketels, zegt Smits. Voor hen levert bijvoorbeeld de EL3-groep uit Arnhem een zogeheten empathiesensor van het Duitse RTS. Deze sensor meet de temperatuur én de luchtvochtigheid in een ruimte. Aan de hand van die waarden zorgt de sensor via de ketel en de ventilatie voor een optimaal binnenklimaat. Ook Siemens begeeft zich met de regelaars van de serie Simco op die markt. Die worden in Nederland voor het eerst toegepast in het Amsterdamse Okura-hotel. Met zulke sensoren lopen elektrotechniek en werktuigbouwkunde steeds meer in elkaar over. Wat betekent dat de desbetreffende installateurs meer kennis moeten verwerven van elkaars vakgebied.

In draadloze bediening ziet Smits een andere trend. Draadloos vergroot het gebruiksgemak en maakt domotica ook mogelijk in projecten die weinig ruimte bieden voor bedrading. Te denken valt aan monumentale panden waar niet in de wanden mag worden geboord en gefreesd. Draadloos is ook een optie voor kantoorpanden waarvan de indeling telkens weer verandert of voor ruimten met veel glazen wanden. Met draadloze technieken zijn ook bestaande installaties zonder ingrijpende maatregelen uit te breiden. De gebruiker heeft de keuze uit infrarood of radiografisch; beide technieken hebben hun specifieke voor- en nadelen. Toestellen kunnen ook draadloos worden bediend met een palmtopcomputer oftewel een PDA. Smits zet met de Konnex Associatie Nederland in op draadloos.

Een andere ontwikkeling is de Multi Source Multi Room. Bedoeld om bijvoorbeeld in elke kamer van een (grote) woning een andere film te kunnen zien, biedt deze techniek ook zakelijke mogelijkheden. Tot nog toe kon dat alleen door in elke ruimte een afzonderlijke dvd-speler te zetten. De techniek is nog niet op de markt. De zogeheten Multi Audio-techniek is dat wel. Via de afstandsbediening wordt voor elke ruimte afzonderlijk een muziekje geprogrammeerd.

Steeds meer mogelijkheden komen er om systemen via KNX te koppelen. Smits noemt als voorbeeld de deurbel. Wanneer iemand daar op drukt maakt de intercom via KNX verbinding met een gsm- of Dect-telefoon waarmee de voordeur na een knopdruk open gaat. De bewoner kan zo bijvoorbeeld vanaf zijn vakantieadres de buurvrouw binnenlaten om te planten te begieten. En een beheerder kan vanuit elke plek in een gebouw de aangesloten deuren bedienen. Die techniek is al standaard in de handel. De prijs ervan is nog steeds niet laag maar inmiddels beter te betalen. Het achterliggende systeem is draadloos en digitaal en om die reden moeilijk te kraken en daarmee veilig.

System integrator

Al deze technieken vergroten de mogelijkheden om gebruiksgebouwen of woningen automatisch te besturen, vindt Smits. Steeds meer leveranciers van uiteenlopende domoticasystemen zorgen ervoor dat hun producten functioneren in KNX-installaties en in combinatie met andere KNX-producten. Met deze ontwikkelingen wordt de rol van de zogeheten system integrator, de installateur die een KNX-systeem werkend krijgt, volgens Smits steeds belangrijker. De Konnex Associatie houdt voor de opdrachtgevers bij welke installateurs dat zijn. Tegelijk nodigt de organisatie potentiële opdrachtgevers uit te kiezen hun gebruiksgebouw of woning te automatiseren volgens KNX.

KNX is een decentraal systeem met een centrale voeding. Alle toestellen werken afzonderlijk zonder dat ze elkaars functies verstoren bij een wijziging in de installatie. Konnex veroverde in de afgelopen twintig jaar een heel behoorlijke markt, zegt Smits. Inmiddels doen ruim honderd leveranciers mee. Het systeem is in de loop van de tijd telkens aangepast aan de technische mogelijkheden. KNX voldoet nu ook aan de domoticanorm EN50090 die de Europese normcommissie ruim een jaar geleden introduceerde

Er komen steeds meer mogelijkheden om systemen via KNX te koppelen

Reageer op dit artikel