nieuws

Speels gevelpaneel met zichtbare vezel

bouwbreed Premium

haarlem – Een gevel van kunststof composiet materiaal met aluminium opgedampt vezeldoek geeft een gebouw een lichte, metaalachtige uitstraling. Het maken van dit nieuwe esthetische paneel vereist een speciale productietechniek. Het tweezijdige strakke eindresultaat is vergelijkbaar met dat van spuitgieten.

De niet alledaagse gevel is bedacht door architect Yushi Uehara en werd toegepast bij het nieuwe onderkomen van notariskantoor Broekema.Nielsen in Groningen-stad. “Het is een puur esthetische voorzetgevel”, aldus Robert van der Vliet van NPSP Composieten, de Haarlemse producent. De geveldelen laten een beetje licht door waardoor de schaduw van de bomen van binnenuit zichtbaar is.

De zilverkleurige zelfdragende panelen hebben een afmeting van 2,5 meter breed en 1,5 meter hoog, overspannen 7,5 meter en zijn licht van gewicht: de open panelen wegen 8 kilo, de dichte 18 kilo. De panelen zijn voorzien van opgedampt aluminium vezeldoek, dat het gebouw een metaalachtige uitstraling geeft. “De aluminium vezel ligt verzonken in het product. Doordat de horizontale en verticale lijnen weerkaatsen in het licht ontstaat een levendig spel”, aldus Van der Vliet.

De panelen zijn opgebouwd uit twee lagen polyester weefsel waarop aluminium is opgedampt. Daartussen ligt de glasvezelversterking, plaatselijk versterkt met ribben. Van der Vliet: “De platen zijn slechts 5 millimeter dik. Om de stijfheid te garanderen zijn in het oppervlak drie liggers verwerkt.”

Het totaal aan vezels wordt vacuüm gezogen in een gesloten dubbele mal, waarna de doorzichtige, brandvaste hars wordt geïnjecteerd. “De brandwerendheid is een moeilijk item. Elke hars heeft namelijk zijn eigen bewerkingsmethode. In dit geval hebben we een speciale DSM-hars toegepast.”

Voor deze kunststof composiet gevelpaneel optimaliseerde NPSP Composieten een nieuwe productietechniek: Vacuüm Assisted Resin Transfer Moulding. “Een polyester gevelpaneel met een zichtbare vezel vraagt om een speciale bewerking. Beide kanten van het paneel zijn namelijk zichtzijden. Met dit procédé verkrijgen we een strakke kwaliteit aan beide kanten en is de paneeldikte overal gelijk is. De maximaal toegestane tolerantie aan beide zijden bedraagt circa 0,5 millimeter. Daardoor benadert de detaillering aan binnen- en buitenzijde de kwaliteit van spuitgieten.”

Door de hoge mate van precisie kunnen schroefonderdelen of andere onderdelen van hout, metaal of kunststof worden geïntegreerd.

Brandwerend

De eerste toepassing in de naoorlogse Groningse woonwijk Corpus den Hoorn omvatte circa 300 vierkante meter gevelpaneel.

De rechthoekige circa honderd panelen zijn op 2 meter boven de grond bevestigd aan stalen kolommen. De hier toegepaste panelen zijn dubbel gekromd. Daarnaast zijn ze brandwerend (klasse B1), uv-bestendig en onderhoudsvriendelijk doordat ze zijn afgewerkt met een beschermende coating van een halve millimeter dik.

Met deze techniek zijn allerlei panelen seriematig te produceren. “Dergelijke panelen kunnen in elke gewenste maat of vorm worden gemaakt, zelfs 3D en met elke gewenste vezel. Dan kun je denken aan geprint doek, metaal opgedampt op doek of gekleurde natuurlijke vezels.”

Reageer op dit artikel