nieuws

Servatius: Standpunt Dekker is onrealistisch

bouwbreed

maastricht – Minister Dekker van Volkshuisvesting gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Maastricht. De bewindsvrouw is faliekant tegen de buitenlandse avonturen van corporatie Servatius. Volgens directeur Lex Verzijlbergh van Servatius neemt Dekker met haar verzet een onrealistisch standpunt in.Hij vindt dat de minister zich anti-Europees opstelt. “Op zich past dat wel helemaal in de sfeer die op het moment in Nederland rond Europa hangt.”

Servatius werkt aan de afronding van de bouw van 78 woningen in het Belgische Luik. Voor het project is ter plekke een bedrijf opgericht dat tegen een commercieel rentetarief geld leent bij Servatius om de kosten van de bouw te betalen. De lening wordt op korte termijn terugbetaald waarna de Belgische dochteronderneming ongeveer 1 miljoen euro aan het project over houdt.

“De minister zal het wel over de lening van Servatius aan de Belgische dochteronderneming hebben”, gist Verzijlbergh naar de bedoelingen van Dekker met haar opmerking. De corporatiebestuurder wijst de bemoeienissen van de minister met kracht van de hand. “Als het om geld van corporaties gaat dan hebben politici het altijd over �maatschappelijk gebonden vermogen�. Maar dat is juridisch een lege term. Den Haag heeft helemaal niets te vertellen over hoe en waar wij investeren.”

Verzijlbergh benadrukt dat de uitspraak van de rechter in Maastricht zijn lezing van het verhaal onderbouwt. In een procedure die Servatius tegen het ministerie van VROM aanspande, bevestigde de rechter dat de corporatie een zelfstandig organisatie is. Met het verbod van de minister op de buitenlandse activiteiten van Servatius veegde de magistraat verder de vloer aan door te verwijzen naar het Europees Verdrag. Hierin is vastgelegd dat binnen de grens van de Europese Unie kapitaal vrij verplaatst moet kunnen worden.

Verzijlbergh ergert zich aan de opstelling van Dekker. “Wij willen niet in Zuid-Frankrijk, Spanje of ergens in Afrika huizen bouwen. Servatius wil in de Nederlandse grensstreek een huisvestingsprobleem oplossen.” De corporatiebestuurder voelt zich in zijn ambities inmiddels gesteund door het Maastrichtse stadsbestuur. Dat heeft in het laatste huisvestingsbeleid voor de regio ook Belgische plaatsen in de plannen opgenomen. Het nieuwe beleid van de gemeente komt Verzijlbergh goed uit. Hij heeft in België al verschillen projecten klaar liggen

Reageer op dit artikel